Skip to content
Menu

Evrendeki galaksi sayısı bugüne kadar sanılandan 10 kat daha fazla

Bilim insanlarının gözlemlenebilir Evrendeki galaksi sayısını yeniden hesaplarken kullandığı kaynaklar arasında, NASA’nın dört güçlü teleskobunun gözlemlerini bir araya getirip gözlemlenebilir evren bütüncül görüntüsü oluşturan ve kısaca GOODS olarak bilinen Great Observatories Origins Deep Survey adlı araştırma zemini de var. Yukarıdaki fotoğraf, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve GOODS’ın güney sahasını içeren bir görüntü.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ekim 2016)

Evrende tam olarak kaç galaksi olduğunu sayabilmek olanaklar içinde şimdilik mümkün değil. Ancak tahminler evrende Samanyolu Galaksisi gibi en az 200 milyar galaksi daha olduğu yönündeydi. Ancak Hubble Teleskobunun derlediği bilgiler üzerindeki yeni bir analiz, evrende sandığımızın 10 katı, yani 2 trilyon civarında galaksi olduğunu gösteriyor.

Bu, 1995 yılında, astronomların Hubble’ın bakışını 10 gün boyunca Evrende bir noktaya doğru tutarak elde ettikleri ve NASA’nın 1996’da kamuoyu ile paylaşırken ‘insan soyunun evrene bugüne kadarki en derin ve en detaylı optik bakış’ diye nitelediği görüntüden beri ilk rakamsal güncelleme oldu. Söz konusu 1996 görüntüsüne sığan galaksi sayısından hareketle evrende 200 milyar civarında galaksi olduğu sonucuna varılmıştı.

Ancak 20 yıl sonra gelen yeni analiz, ‘evrendeki galaksi sayısının hala temel bir soru olarak kalmaya devam ettiğine’ dikkat çekerek başlıyor. Nottingham Üniversitesinden Christopher Conselice başkanlığında uluslararası bir astronom grubu tarafından hazırlanan ve The Astrophysical Journal’da yayınlanan analiz, Hubble’ın derin uzay görüntüleri ve diğer kaynaklardaki derin uzay görüntülerinden yararlanılarak gözlemlenebilen evrenin üç boyutlu bir görüntüsünün hazırlanmasıyla yapıldı. Çalışma grubu, evrenin 13 milyar yıllık geçmişine kadar detaylı şekilde yeniden inceledi. 13 milyar yıl öncesine bakıldığında, evrendeki galaksilerin evrenin tarihi boyunca eşit şekilde dağılmadığını tespit etti.

Yeni analize göre, gözlemlenebilen evrendeki (evrenin dünyadan teknolojik imkanlarla görülebilen kısmı) galaksilerin yüzde 90’ından fazlası mevcut teleskop teknolojimizin incelemesine yetmeyecek kadar uzaklıkta veya belli belirsiz görüntüye sahip. Bu da sadece Hubble’ın görebildiklerine dayalı ‘1996 nüfus sayımının’ gerçeği tam yansıtmadığını gösteriyor.

Christopher Conselice, NASA’nın konuyla ilgili açıklamasında, ‘’Henüz gözlemlenebilir evrendeki galaksilerin yüzden 90’ından fazlasını hiç gözlemlememiş olmamız, akıl alır gibi değil. Kim bilir, gelecekte yeni kuşak teleskoplarla bu galaksileri inceleyebildiğimiz zaman ne ilginç özelliklerini keşfedeceğiz.’’ dedi ve ekledi: ‘’Yakın gelecekte James Webb Uzay Teleskobu, belli belirsiz görülebilen bu ultra sönük görüntülü galaksileri  incelemeye hazır hale gelecek.’’

NASA tarihindeki en pahalı yatırımlardan biri olan James Webb Uzay Teleskobu, 2018 yılında uzaya gönderilecek ve derin uzayda selefi Hubble’ın göremediği çok daha derin uzayı gözlemleyebilecek.

Aşağıdaki animasyon görüntü, uzak ve geçmiş Evren’e doğru geri bakışı sergiliyor. Modern evren daha büyük galaksilerle yoğunken, erken dönem evreninde küçük galaksilerin sayısı çok daha fazla. Bu da evrenin de galaksilerin birleşerek daha tekemmül etmiş galaksiler oluşturan bir evrim süreci içinde olduğunu gösteriyor.

(Görüntü kaynağı: ESA/Hubble, M. Kornmesser)