Skip to content
Menu

Trump, CIA’e Çay Parti hareketinden başkan atadı

mike-pompeo

AMERİKA BÜLTENİ (18 Kasım 2016)

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta devaralacağı başkanlık öncesinde ekibini oluşturmaya devam ediyor. Michael Flynn’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olacağının açıklanmasından sonra CIA ve Adalet Bakanlığının müstakbel patronları da belli oldu.

Adalet Bakanlığına, Senato’nun en ırkçı ve aşırı tutucu ismi olarak gösterilen Alabama Senatörü Jeff Sessions’ı seçen Trump, CIA’nin patronluğuna ise ‘Çay Partisi‘ olarak bilinen tutucu hareketin üyesi, Kansas Milletvekili Mike Pompeo’yu aday gösterdi. Korgeneral Flynn’ın aksine Sessions ve Pompeo’nun görevlerine başlayabilmesi için 100 sandalyeli Senato’da 51 Senatörün onayını alması gerekiyor. 8 Kasım’da yapılan ve henüz bütün sonuçları kesinleşmemiş seçimde, Cumhuriyetçi Parti en az 51 sandalyeyi garantilemiş durumda.

CIA’nin başına atanan Pompeo, özellikle de General McChrystal’ın emekliye sevkedilmesinde Obama yönetimine sert muhalefette bulunmuştu. NSA’in Amerikalıları gözetleme programını destekleyen Pompeo, NSA’nin yasadışı teknik takiplerini deşifre eden Edward Snowden’in de Rusya’dan getirilerek idam cezasına çarptırılmasını savunmuştu. Pompeo, İran ile varılan nükleer anlaşmaya ve Guantanamo’nun kapatılmasına da karşı çıkıyor.

 

‘İnsansız hava araçları artık Çay Partisinin kontrolünde’

Daily Beast’e konuşan istihbarat yetkilileri, Pompeo’nun, kendi politik görüşlerini ulusal güvenlik konuları ile karıştıran bir ‘ideolog’ olarak görüldüğünü ve konumunu politik muhaliflere karşı güç kazanmak için kullanacağı endişesi taşındığını dile getiriyor. Bir yetkili, ‘Şimdi ABD’nin insansız hava araçları artık Çay partisinin kontrolünde’ yorumu yapıyor.

Adı açıklanmayan aynı istihbarat yetkilisi, Pompeo’nun kendisi gibi Kongre istihbarat komitesi üyesi bir milletvekili iken CIA başkanlığına atanan Porter Goss’un yolundan gitmemesi tavsiyesinde bulunuyor. Bush’un 2005 yılında CIA’nin başına atadığı Goss’un, politik ekibini de kendisiyle beraber CIA’ye getirmesi CIA içinde büyük bir tepkiye neden olmuş ve Goss’un CIA başkanlığı bir yıl sürebilmişti. İstihbarat yetkilisi, ‘’Goss ideolojisi beraber CIA’ye geldi ve CIA personeline, hepiniz solcusunuz, size güvenmiyoruz. Ben kendi ekibimi getireceğim’’ dediğini aktarıyor ve ‘’Pompeo, göreve mevcut kadroyu dinlemeye ve savunmaya hazır olarak başlamalı. Aksi taktirde onu canlı canlı yerler’’ tavsiyesinde bulunuyor.

CIA eski başkanlarından Michael Hyden da Cuma günü Washington’daki bir düşünce kuruluşundaki konuşmasında bu görüşe paralel sözler söyledi: ‘’Langley’e geldiğiniz sabah arabadan yalnız inin. Kendi ekosisteminizi kendinizle oraya getirmeye kalkmayın. CIA’yi mevcut haliyle kucaklayın’’

Adalet Bakanlığına atanan Jeff Sessions ise 1986 yılında Reagan tarafından federal bölge yargıçlığına atanmış ancak ırkçılığı gerekçesiyle Senato tarafından bu atama onaylanmamıştı. Senato, o tarihe kadar 60 yıl içinde sadece ikinci kez bir yargıcın atamasını onaylamamış olmuştu.