Skip to content
Menu

Amerikan Devletinden Trump’a Twitter üzerinden ‘etik’ mesajı

oge-trump-ethics-etik

AMERİKA BÜLTENİ (30 Kasım 2016)

Daha başkanlık koltuğuna resmen oturmadan Twitter üzerinden medyaya, devlete ve topluma ‘ayar’ mesajları veren seçilmiş başkan Donald Trump bugün Twitter üzerinden hiç beklemediği bir karşılık aldı. Amerikan federal devletinin kurum ve yetkililerini etik açıdan denetlemekle görevli Federal Hükümet Etik Dairesi (OGE), ‘Başkan Trump’ın bir Tweet’ine yanıt olarak resmi hesabından art arda attığı Tweet’lerle ortalığı karıştırdı.

Herşey Trump’ın Çarşamba sabahı attığı Tweetlerle, günlerdir tartışılan işlerini devredeceğini bunun için gerekli belgelerin hazırlanmakta olduğunu açıklamasıyla başladı. Ancak Trump, işlerini nasıl ve kimlere devredeceği konusunda hiçbir somut bilgi vermedi.

Derken kimsenin düşünemeyeceği olay gerçekleşti ve Federal Hükümet Etik Dairesi, Trump’ın bu iki Tweet’ine yanıt olarak kendi resmi Twitter hesabından Tweet’ler atmaya başladı. Trump işlerini nasıl devredeceği konusunda somut açıklama yapmamasına rağmen, Etik Dairesi, Trump’ın Tweet’lerini, ‘şirketlerini elden çıkarma kararı almış’ gibi yorumlayarak bu yönde adım atması için Trump’ı kışkırtacak ve muhtemelen de çok kızdıracak Tweet’ler attı.

Başkanına yönelik ‘’Bravo, mevcut çıkar çatışmasını sona erdirmenin tek yolu işleri elden çıkarmaktı. İyi karar!!!’’ şeklinde Tweet atan resmi devlet kurumunun, Trump’ın amirane ve bol ünlemli Tweet üslubunu birebir taklit etmesi de dikkat çekiciydi. Ardından devlet etik kurumunun hesabından, ‘’OGE, işlerinizi elinizden çıkarmaya karar vermenizden büyük memnuniyet duyuyor. Doğru karar!’’ diye bir Tweet daha atıldı.

Bu noktada işler daha da tuhaf bir hal aldı. Bu federal kurumun attığı bu iki Tweet kısa süre sonra kayboldu. Bu da kurumun Twitter hesabının hacklendiği veya kurum içinden bir memurun kişisel inisiyatifi ile bu Tweeet’leri attığı yorumlarına neden oldu.

O anda Washington Post gazetesinin yorumu şu şekilde oldu:

‘’OGE belki de Trump’ın malvarlığını satışa çıkaracağını yanlışlıkla sızdırdı. Eğer öyleyse, Seçilmiş Başkanın 15 Aralık’ta yapacağı ilk büyük basın toplantısına sakladığı büyük haber için dramatik bir durum. Belki Tweet’ler bir sosyal medya şakaı veya hacklenme sonucuydu. Veya kurumun sosyal medya hesabına ulaşabilen bir OGE yetkilisi Trump’a dokundurmak için veya Trump’ın Tweet’ini yanlış yorumlayarak kapıldığı sevincin etkisiyle bu Tweet’leri attı’’

Ancak birkaç saat sonra sıradışı bir şey daha oldu. OGE’nin Tweet’leri resmi Twitter hesabında yeniden göründü. Yeniden aynı şekilde atılan Tweet’ler ABD başkentinde kafa karışıklığını daha da artırdı.

OGE Sözcüsü Seth Jaffe, yayınladığı yazılı açıklamada, hesaplarının hacklenmediğini söyledi ve Tweetlere kurumsal olarak resmen sahip çıktı. Ancak, Tweet’lerin neden bir ara silindiği ve saatler sonra geri geldiği konusunda ise henüz bir bilgi yok.

OGE’nin bugüne kadar görülmemiş şekilde ve geleneksel katı ahlaki karakterini bir kenara bırakarak neden bu şekilde Twitter üzerinden açıkça seçilmiş başkana hem de trol üslubuyla Tweet attığının  resmi bir yanıtı henüz yok. Bazı politik yorumculara göre ise, seçilmiş başkandan çok Twitter trolü gibi hareket eden Trump’a, ince bir mesaj bu. Veya devleti sosyal medyadan yönetme niyetindeki Trump çağının alışmamız gereken yeni bir devlet iletişimi.

***

Amerika Bülteni’ni Twitter’dan takip için tıklayın: