Skip to content
Menu

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn istifa etti

AMERİKA BÜLTENİ (14 Şubat 2016)

Daha ilk ayında skandallarla sarsılan Donald Trump yönetimi ilk fireyi de verdi. Seçimden önce Rus yetkililerle gizlice ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu kaldırma konusunda pazarlıklar yaptığı ortaya çıkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn istifa etti. ABD yasaları (Logan Act), yetkili olmayan kişilerin dış politika konularında yabancılarla pazarlıklar yapmasını yasaklıyor.

Adalet Bakanlığının, Trump’ı Flynn’ın Ruslarla gizli iletişimi hakkında resmen uyardığı Pazartesi günü Washington Post’ta yayınlanınca kamuoyuna yansımıştı. Amerikan medyası, istihbarat birimlerinin Flynn’ın Ruslarla konuşmalarını kaydettiğini yazıyor.

AP Haber ajansına konuşan yönetim içinden bir kaynak da Trump yönetiminin, Flynn’ın Rusların şantajına açık durumda olduğunu haftalardır bildiğini söyledi. Dönemin Adalet Bakanı olan Sally Yates’in Aralık ayı sonunda bu konuda Trump’ı uyardığı belirtiliyor. Bakan Sally Yates, Trump’ın yedi Müslüman nüfuslu ülke yurttaşlarına ABD’ye giriş yasağı getirmesinden sonra açılan davalarda, bakanlık avukatlarına anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasağı savunmama talimatı verdiği için Ocak ayı sonunda Trump tarafından görevinden alınmıştı.

Irak Savaşı sonrası dönemde ABD’nin Ortadoğu’da askeri istihabrat şefliğini ve sonrasında ABD askeri istihabarat başkanlığı da yapan general Flynn’ın geçen yıl galasına katıldığı Rusya Today televizyonunun web sitesinin Flynn’ın istifasını, ‘Flynn emekliye ayrıldı’ şeklinde vermesi dikkat çekti.

 

ABD Başkan kabinesinde en kritik koltuklardan biri olan Ulusal Güvenlik Danışmanlığı, SSCB ile Soğuk Savaşın başlamasından sonra 1947 yılında, dışişleri, savunma, uluslararası ekonomi politikası ve istihbarat konularında koordinasyon sağlanması amacıyla oluşturuldu. 1949 yılında ise kurumun başına Ulusal Güvenlik Danışmanı atandı. Kamuoyunda kısaca Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak bilinse de makamın resmi adı, ‘Ulusal Güvenlik Konularında Başkan Asistanı (APNSA)’.

1970’li yılların başında Nixon’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger ile birlikte bu makamın etkinliği ve gücü arttı. Kissinger, Ulusal Güvenlik Danışmanlığını ve Dışişleri Bakanlığını aynı anda üstlenmiş tek kişi aynı zamanda. Zbignew Brzezinski, Colin Powell, Condoleezza Rice, Brent Scowcroft bugüne kadarki etkili Ulusal Güvenlik Danışmanlarından bazıları.

Michael Flynn kimdir:

Öfkeli generalin Washington’a geri dönüşü