Skip to content
Menu

Endonezya’da bugünkü seçimin sorusu: Bir Hristiyan vali olabilir mi?

AMERİKA BÜLTENİ (15 Şubat 2017)

Batı ülkelerinde Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılık ve baskılar özellikle son yıllarda dünya kamuoyundan ilgi ve tepki görüyor. Ancak, madalyonun bir de daha az görülen bir yüzü var; Müslüman yoğunluklu ülkelerin Müslüman olmayan sakinlerinin eşitlik ve hak sorunları.

Müslüman yoğunluklu ülkelerde nüfusun önemli bir kesiminin, Müslüman olmayanları eşit vatandaş görmemesinin en çarpıcı örneklerinden biri de bugün Endonezya’da yaşanıyor. Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesinin başkenti Jakarta’da bugün yapılan valilik seçimi, ‘Bir Hristiyan vali olabilir mi?’ sorusuna kilitlendi. Tutucu çevreler, şehrin, halk arasında Ahok takma adıyla anılan valisi Basuki Tjahaja Purnama’ya karşı aylardır yürüttükleri ayrımcı kampanyaya son günlerde büyük bir ivme kazandırdı. Ülkenin Hristiyan azınlığından olan Ahok, 2014 yılında seçildiğinde, son 50 yıldır başkenti yöneten ilk Hristiyan vali olmuştu.

Şehir sakinlerinin yüzde 75’i, Ahok’un görevi süresince, yolsuzluğu ve kirliliği azalttığı, şehrin altyapısını geliştirdiğini belirterek başarılı buluyor. Ancak, son haftalarda sosyal medyada yürütülen ve Ahok’un hem Hristiyan hem de Çin kökenli olmasına vurgu yapılan kampanya ve kitlesel gösterilerin de etkisiyle anketlerdeki oyu yüzde 39’a kadar geriledi.

Ahok bir yandan ikinci kez seçilme mücadelesi verirken bir yandan da tutucu kesimlerin iddiasına dayanılarak ‘kutsallara hakaret’ suçlamasıyla da yargılanıyor. Ahok, 27 Eylül 2016 günü yaptığı bir seçim konuşmasında, tutucu çevrelerin, Kur’an’ın Maide suresinin 51’nci ayetini kasten yanlış yorumlayarak kendisine karşı kullandığından yakındı. Ancak, Müslüman olmadığı halde ayet yorumladığı ve bu konuşmasındaki üslubuyla Kur’an’a hakaret ettiği iddiasıyla bazı tutucu organizasyonların dilekçesiyle dava açıldı. Aylardır her cuma kitlesel gösteriler düzenleniyor. Son olarak, İslamı Savunanlar Cephesi (FPI) tarafından Cumartesi günü Jakarta’da, çoğu şehir dışında gelmiş 100 bin kişinin katıldığı büyük bir protesto daha düzenlendi. Suriye ve Filistin bayraklarının da taşındığı gösteride, ‘Ahok’a Ölüm’ sloganları da atıldı.

Ancak Endonezyalı Müslümanların önemli bir kısmı da Ahok’u destekliyor. Satuharapan adlı haber portalının yayın yönetmeni Trisno Sutanto, Ahok’un rakibi iki adayın işinin zor olduğunu belirterek, ‘’Başarılı bir vali. Jakarta’nın dönüşümünü hep beraber izliyoruz. Ahok’un tek handikabı Hristiyan ve Çinli olması. Bugünlerde Müslüman Endonezyanın hızla muhafazakarlaşmasına tanık oluyoruz’’ şeklinde konuşuyor.

Jakarta’ta ‘post-gerçeklik’ seçimi

Ahok’un seçim kampanyasının yöneticisi Bambang Wclaluyo Wahab, ‘’Ben de Müslümanım ve Kur’an’ı da biliyorum. Ahok’un konuşmasında Kur’an’a karşı hiçbir yanlış yok. Ancak konuşmanın videosunu montajlayarak, halkı kışkırttılar ve geniş bir destek buldular. Şimdi gelinen noktadaysa artık, rahatça gayrimüslim vali istemiyoruz diye konuşuyorlar ’’ şeklinde yakınıyor.

Ahok’un kampanyası ve Jakarta valiliği konuşmanın orijinal videosunu internetten yayınladığı halde, çarptılmış montajlar kadar halk arasında dikkate alınmıyor. Bu yönüyle, ABD’deki son seçim döneminde ve Trump ile birlikte küresel gündeme yerleşen ‘fake news’ ve ‘post-truth’ gibi olguların da bir örneği olarak görülüyor.

Bugün yapılacak seçimde hiçbir aday yüzde 50 oya ulaşamazsa Nisan ayında en çok oy alan iki adayın katıldığı nihai seçim yapılacak. Ancak bu seçim çoktan yerel bir seçim olmaktan çıkıp,  Endonezya’nın gelecekte nasıl bir ülke olacağı konusunda bir referanduma dönüşmüş durumda.
***
Amerika Bülteni’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz.