Skip to content
Menu

AB ve Çin’den Trump’a tepki: Yıllık ticaret zirvesini bu yıl erkene alıyorlar

Çin devlet başkanı Xi Xinping, 2014 Nisan ayındaki Berlin ziyareti sırasında Alman başbakan Angela Merkel ile birlikte.

AMERİKA BÜLTENİ (16 Şubat 2017)

AB ve Çin’in gerçekleştirdikleri yıllık ticaret zirvesi toplantısını bu yıl ABD’nin yeni başkanı Trump’ın politikalarına tepki olarak erkene alacakları belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan AB yetkilileri, her yıl genellikle Temmuz ayında yapılan zirvenin, Çin’in de talebiyle bu yıl Nisan veya Mayıs ayına alınacağını ve Brüksel’de yapılacağını söyledi. Yetkililer, böylece, Washington’ın korumacı ekonomiyi öne çıkarma girişimine karşı, serbest ticareti ve uluslararası işbirliğini geliştirme mesajı verilmek istendiğine vurgu yaptılar.

AB yetkilileri, Çin lideri Xi Jinping’in, zirve aracılığı ile, Ocak ayında Davos’ta güçlü şekilde savunduğu açık ticaret ve küresel işbirliğini, Trump’a karşı çok güçlü şekilde yeniden vurgulamak istediğine inandıklarını belirtiyor. AB politikalarının oluşturulmasında önemli rol oynadığı belirtilen adı açıklanmayan yetkili, ‘Çin erken zirve ile, ABD’ye Avrupalı ortakları olduğunu göstermek istiyor’ diye konuştu.

Reuters’in haberine göre AB’nin öncelikli beklentisi ise, Çin’in, ‘Trump’ın aşağıladığı, Putin’in ise son olarak Türkiye ile Suriye konusunda ateşkes anlaşmasında olduğu gibi bypass ettiği Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlara’ tam destek vermesi. AB yetkilisi şöyle konuştu:

‘’Bazı ülkelerin uluslararası kurumların böylesine altını boşaltma veya onları zayıflatma çabalarına karşı, Çin’in Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütüne varlığına inandığını ve desteklediğini görmek istiyoruz’’.

AB’nin, ikinci büyük ticari ortağı olan Çin’e yakınlaşmasını ise, Çin’in devasa çelik ihracatı, Güney doğu asya denizini askerileştirmesi ve Xi’nin yönetiminde daha da otoriterleşmesi gibi endişelerle temkinli yürüttüğü de kaydediliyor.

AB’nin politikalarını belirlemesinde Çin ve ABD’nin AB’nin geleceğine bakışındaki zıtlık da dikkate alınıyor. Donald Trump, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını överken, Çin, çok kutuplu dünya için güçlü ve birlik içinde bir AB’nin varlığının gerekliliğini vurguluyor.

Haberde, dünyanın en büyük ticaret bloğu olan AB’nin, Çin’in, Trump’a karşı dik durmasından memnuniyet duyduğu da belirtildi. Reuters’a konuşan Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Jin Canrong, AB’nin küreselleşmeden geriye dönüldüğünü görmek istemediğine dikkat çekerek, ‘’Eğer Anglo Sakson dünya küreselleşmeden çekilse bile, umuyoruz ki AB ve Çin küreselleşmeyi sürdürecektir.’’ dedi.

İki güç arasında 2016 Temmuz ayındaki son zirve, aynı gün Uluslararası Ceza Mahkemesinin Çin’in Güney Çin Denizindeki hak iddialarının yersiz olduğuna karar vermesi nedeniyle gerilimli bir atmosferde gerçekleşmişti. Dünyanın bir ve iki numaralı çelik üreticisi olan iki blok çelik ihracatı konusunda da anlaşmazlık yaşıyor. Çin’in AB’ye karayolundan ticaretini kolaylaştıracak devasa ‘Tek Kemer Tek Yol’ projesi ise iki blok arasındaki en önemli yakınlaşma gerekçelerinden biri.
***
Amerika Bülteni’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz