Skip to content
Menu

Venezuela’da dev protesto öncesinde olağanüstü gerginlik

Bir protestocu boynuna astığı, ‘Açlıktan Ölüyoruz. Tam Bir Diktatörlük’ yazılı pankartla protesto sırasında.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Nisan 2017)

Bağımsızlık mücadelesinin başlamasının yıldönümü nedeniyle bugün resmi tatil olan Venezuela, rejimin ve muhalefetin başkentte aynı gün organize ettiği iki büyük gösteri nedeniyle olağanüstü bir güne hazırlanıyor. Devlet başkanı Maduro’nun diktatörlük ilan ettiğini savunan muhalefet bugün başkent Caracas’ın doğusunda, ‘bugüne kadarki bütün protestoların anası’ dediği dev bir protesto gösterisi gerçekleştirecek. Maduro yönetimi ise buna karşı, başkentin batı yakasında, devletin organize ettiği bir gösteri yapmaya karar verdi.

Venezuela’da Maduro’nun tam kontrolündeki Yüksek Mahkemenin 1 Nisan’da parlamentonun yetkilerini kendi üzerine alarak parlamentoyu askıya alması kararından beri devam eden protestolarda bugüne kadar 6 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Binlerce kişi gözaltına alındı ve yüzlercesi tutuklandı. Ekonominin çökmüş olması ise Chavez’in iktidara geldiği son 18 yılda protestolarda ilk kez karşılaşılan bir tablo ortaya çıkarıyor. Protestolar, bugüne kadar rejimin kaleleri olan yoksul bölgelere de sıçramış durumda. Öyle ki Maduro, ülkenin doğusunda rejimin kalelerinden biri olarak görülen San Félix’te halkın karşısına çıktığında üzerine atılan yumurta ve cisimler üzerine meydandan hızla uzaklaştırılmak zorunda kaldı.

Muhalefetin protestoları durdurmak için üç talebi var: Süresiz ertelenen devlet başkanlığı seçiminin hemen yapılması, politik tutukluların salıverilmesi ve parlamentonun itibar ve yetkilerinin iadesi.

Maduro rejimi ise protestoları ve ekonomik çöküntüde sorumluluğunu reddederek ülkenin Amerikan destekli bir darbe girişimi ile karşı karşıya olduğunu savunuyor. Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Maduro, halkı protestoya davet eden Parlamento Başkanının darbecilikten yargılanması gerektiğini söyledi. Maduro, ‘Zamora Planı’ adını verdiği ve sivil ve askeri içeriği olan bir stratejik seferberlik planını uygulamaya koyduğunu da duyurdu. Planın içeriği ve rejim yanlısı siviller ile orduya protestoların bastırılmasında nasıl bir rol verildiği ise tam olarak belli değil.

Salı günü bu açıklamanın öncesinde muhalefet ise, güvenlik birimlerine ve orduya, halka karşı şiddet ve baskı uygulamaya son vermeleri çağrısında bulunmuştu.

Venezuela nasıl intihar etti?