Skip to content
Menu

Asgari ücrete yüzde 60 zam Venezuela halkını neden heyecanlandırmadı?

AMERİKA BÜLTENİ (1 Mayıs 2017)

Venezuela devlet başkanı Nicholas Maduro, ‘’Maduro ile Pazar Günleri’’ adlı haftalık televizyon programında asgari ücreti yüzde 60 artırdığını ilan etti. Ancak ‘yüzdesel’ olarak bu astronomik artış Venezuela halkında bir rahatlamaya ve sevince yol açmadı. Çünkü ülkede enflasyon yüzde 700’lerde ve dolayısıyla bu zammın ‘reel bir artış’ olmak bir yana mevcut asgari ücretin her gün eriyen mevcut karşılığını koruma gücü bile yok. Asgari ücretin sadece bu yıl üçüncü kez ve son bir yılda tam 6 kez bu şekilde büyük oranlarda zamlanmasının nedeni de bu yüksek enflasyon. Ekonomistlere göre, zammın tek kaynağının daha fazla para basılması olacak olması da enflasyonun artış hızını daha da artıracak. Peki öyleyse neden bu zam yapıldı?

Muhaliflere göre, ”Maduro, her geçen gün hızla kaybettiği yoksul nüfus desteğini, bu tür oyunlarla elinde tutmaya çalışıyor”. Venezuela’da yıllardır devam eden muhalif gösteriler son dönemde kitleselleşmesinin yanı sıra 15 yıldır ilk kez rejimin en güçlü olduğu yoksul bölgelerine de sıçramış durumda.

Son zam ile birlikte Venezuela’da asgari aylık ücret 65,021 Venezuela Bolivarı oldu. Amerikan doları olarak zammın karşılığı ise 15 Amerikan doları civarı. Gıda yardımı da dahil edildiğinde toplamda asgari aylık ücret ise yaklaşık 50 dolar oldu.