Skip to content
Menu

Damadın projesine Çin’de yatırımcı bulma toplantısına gazeteciler alınmadı

İnşaat ve emlak yatırımcısı Jared Kushner, Donald Trump’ın kızı Ivanka ile evli. Jared Kushner ve eşi, Beyaz Saray’da kendilerine ait birer makam odası kurarak Trump’a danışman olmaları, çıkar çatışması ve etik tartışmalara neden oluyor.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Mayıs 2017)

Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in ailesine ait bir yatırım projesine Çin’li ortaklar bulma toplantısına, toplantı herkese açık olduğu halde gazeteciler alınmadı. Çin’in Shanghai kentindeki toplantı önceden açıklanmış ve isteyen her yatırımcının katılımına açık olduğu halde gazetecilerin toplantıya alınmaması bu proje etrafındaki şüpheleri daha da artırdı. New Jersey’de, One Journal Square’de yapılacak ikiz rezidans kulesi projesi için 150 milyon dolarlık Çin sermayesi bulunması amaçlanıyor.

Reuters’in haberine göre benzer bir toplantı Cumartesi akşamı Pekin’de de yapıldı. Pekin’deki toplantı başlamadan önce de New York Times ve Washington Post muhabirleri salondan çıkarılmıştı.

Çinli yatırımcıların en büyük karı ise ABD için EB-5 olarak bilinen yatırımcı vizesine sahip olacaklar. Gazetecilerin katılımcılardan aldığı bilgiye göre toplantılarda Kushner ailesini, Jared Kushner’in kız kardeşi Nicole Kushner Meyer temsil etti.

Donald Trump’ın sorumluluk alanında Çin ile ilişkiler de bulunan danışmanlığını yapan Jared Kushner, şirketteki görevlerini Ocak ayında ailesine devretmişti. Kushner ailesinin Manhattan Beşinci Cadde’deki ünlü 666 numaralı gökdelene ortak yatırım için Çinli Anbang firması ile anlaştığı da geçtiğimiz aylarda kamuoyuna yansımıştı.

ABD’de 500 bin dolar yatırım yaptığını gösteren yabancı yatırımcılara verilen EB-5 vizesi ile kalıcı göçmenliğe ve ardından ABD vatandaşlığına başvurmanın yolu açık. EB-5 Vizesinin son dönemde özellikle Çinli zenginlerce çok kullanılması üzerine Kongre’de bu vizenin kaldırılması gündeme gelmiş ancak tartışmalı oturumlardan sonra Eylül ayına kadar uzatılmıştı.

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Trump’ın damadının ailesinden Çinlilerle 400 milyon dolarlık emlak yatırımı