Skip to content
Menu

Jakarta’nın Hristiyan valisine “İslam’a hakaret”ten 2 yıl hapis cezası

Vali Ahok’un İslam’ı aşağıladığını iddia eden radikal İslamcı gruplar aylarca Jakarta’da kitlesel gösteriler yaptılar.

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2017)

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya’nın başkenti Jakarta’yı 50 yıldır yöneten ilk Hristiyan vali olan Basuki Tjahaja Purnama’ya ‘İslamın kutsal değerlerine hakaret’ suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.

‘Ahok’ lakabıyla anılan Hristiyan vali, geçen yıl bir seçim gezisi sırasında, İslamcı muhaliflerin, ‘’Kim Yahudileri ve Hristiyanları dost edinirse o da onlardandır’’ mealindeki Maide Suresinin 51’nci ayetini ona karşı seçim propagandasında kullanmalarına tepki göstermişti. Vali Ahok, Endonezya’nın Thousand Islands bölgesindeki seçim mitinginde, ‘’Eğer ırkçı ve korkaklarca bu ayetin bana oy vermekle ilgili olduğuna kolayca ikna edilecek kadar aptalsanız o zaman bana oy vermeyin’’ diye konuşmuştu.

Ahok, tepkiler üzerine, sözlerinde İslam’ı ve Kur’an’ı aşağılamak gibi bir niyet ve anlam bulunmadığını defalarca dile getirmiş, Kur’an’ın bu ayeti ile bir seçim çalışmasının ilgisi olmadığını anlatmaya çalıştığını savunmuş bununla beraber yine de özür dilemişti.

Ancak İslamı Savunanlar Cephesi (FPI) adlı radikal oluşumun organize gösterileri, bu yılki valilik seçiminde anketlerde geride görünen siyasi rakiplerinin de işini kolaylaştırınca konu Endonezya’nın ulusal gündemine yerleşmiş ve Ahok hakkında dava açılmıştı. Şehir sakinlerinin yüzde 75’i, Ahok’un görevi süresince, yolsuzluğu ve kirliliği azalttığı, şehrin altyapısını geliştirdiğini belirterek başarılı bulduklarını ifade ediyordu.

Tüm kitlesel protestolara karşın seçimin ilk turunu geçen iki adaydan biri olmayı da başaran Ahok, Nisan ayındaki ikinci turda karşısında oluşan koalisyona az farkla yenilmişti. Ahok’un seçim kampanyasının yöneticisi Bambang Wclaluyo Wahab seçimden önce yaptığı açıklamada, ‘’Ben de Müslümanım ve Kur’an’ı da biliyorum. Ahok’un konuşmasında Kur’an’a karşı hiçbir yanlış yok. Ancak konuşmanın videosunu montajlayarak, halkı kışkırttılar ve geniş bir destek buldular. Şimdi gelinen noktadaysa artık, rahatça gayrimüslim vali istemiyoruz diye konuşuyorlar ’’ şeklinde yakınmıştı. Ahok’un tartışmalı sözlerinin yer aldığı videonun tamamını yayınlayarak, gerçek konuşmayı halka göstermesi de, İslamcıların oluşturduğu algıyı değiştirmeye yetmedi. Bu yönüyle de Jakarta valilik seçimi, ABD’deki son seçim döneminde ve Trump ile birlikte küresel gündeme yerleşen ‘post-truth’ gibi olguların bir başka örneği olarak gösteriliyordu.

Aylardır devam eden mahkeme süreci ise bu seçimden kısa süre sonra tamamlandı ve Ahok’a ‘dince kutsal sayılan değerleri aşağılamak’ suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Kararı veren yargıçlardan Abdul Rosyad, ‘’sanığın sözlerinden pişmanlık göstermemesi ve Müslümanları yaralayan bir tutum içinde olmasını’’ gerekçe gösterdi. Başyargıç Dwiarso Budi Santiarto da ‘’Sanığın, dindar bir toplumun üyesi olarak dini semboller hakkında negatif çağrışımlar yapacak sözler kullanmaması gerektiğini’’ savundu.

5 yargıçlı mahkeme, Ahok’un derhal tutuklanmasına karar verdi.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

“Müslümanlar helal gıdaya helal kazançtan çok önem veriyor”