Skip to content
Menu

FBI eski başkanı Comey, bugün ABD’de tüm gündemi değiştirebilir

AMERİKA BÜLTENİ (8 Haziran 2017)

 

Donald Trump tarafından görevden alınan FBI eski başkanı James Comey, bugün Senato İstihbarat Komitesine ifade verecek. Türkiye saati ile 17:00’de başlayacak Kongre ifadesine, medya ve kamuoyu büyük ilgi gösteriyor.

Comey’nin bu ifadesinde, Trump yönetiminin FBI’ın Rusya soruşturmalarına müdahale ettiği yönüde yapabileceği beyanlar, Trump’ın başkanlığının gidişatı açısından belki de en önemli dönemeçlerden biri olacak. Bazı analistlere göre de uzun süredir konuşulan Trump’ın başkanlıktan azli için süreci tetikleyebilecek önemde.

Comey’nin, Rusya soruşturmaları konusunda her hangi bir delili gündeme getirmesi ihtimalinden çok, Trump yönetiminin soruşturmayı engelleme çabaları hakkında yapacağı itiraflar belirleyici olacak. Comey’nin kendisini korumak için, Trump ve yönetimden isimlerle yaptığı tüm görüşmeleri, sözleri ve talimatları özenle not edip kayıt altına aldığı medyaya yansımıştı.

Öte yandan bazı analistlere göre ise ‘dağ fare doğurabilir’. Bu düşüncedekilere göre Comey’nin açıklamaları, Rusya skandalı konusundaki soruları ve kafa karışıklığını artırmanın ötesinde bir işe yaramayabilir. Özellikle de Comey’nin en önemli sorulara, ‘’devam eden bir soruşturma hakkında konuşmak istemiyorum’’ yanıtı ile yetinmesi durumunda bu görüşü haklı çıkaracak bir manzara ortaya çıkabilir.

Trump yanlısı bir politik eylem komitesinin (PAC), Kongre ifadesi öncesinde Comey aleyhine bir negatif reklam kampanyası başlatması dikkat çekti.