Skip to content
Menu

ABD’de benzin fiyatı son 12 yılın en düşük düzeyine indi

AMERİKA BÜLTENİ (9 Haziran 2017)

Yaz ve tatil aylarının gelmesiyle arabayla yollara düşen veya arabasıyla tatile çıkmayı planlayan Amerikalı sayısında bu yıl büyük bir artış var. Bunun temel nedeni ise benzin fiyatlarının son 12 yılın en düşük düzeyine gerilemesi. Ülkedeki benzin satış istatistiklerini tutan GusBuddy sitesinin verilerine göre ülke geneli ulusal benzin fiyatı ortalaması Cuma günü galon başına (bir galon = 3.7 litre) 2,35 dolara gerileyerek, 2005 yılından beri en düşük düzeyine indi. 2005 yılında ülke geneli benzin ortalaması 2.11 dolara kadar inmişti. En az 21 eyalette benzin fiyatı geçen yılın aynı günündeki ortalamanın daha altında seyrediyor.

Bazı sektör analistleri, bu yıl benzin fiyatının daha da düşebileceği ve ABD’nin 2005 yılının rekorunu da kırabileceğini öngörüyor. Enerji Enformasyona Dairesinin, ABD’nin ham petrol üretiminin haftalık 3.3 milyon varile çıktığını açıklaması da bu öngörüyü daha gerçekleşebilir hale getirdi. Goldman Sachs ve JP Morgan gibi yatırım bankaları da bu yıl ve gelecek yılki ham petrol fiyatı öngörülerini düşürdü. New York Ticaret Borsasında Cuma günü ham petrolün varil fiyatı 45.86 dolardan işlem gördü.

Ülkedeki en pahalı benzin fiyatı ortalaması galon başına 3.05 dolar ile California’da. En düşük benzin fiyatı ortalaması ise galon başına 2.006 dolar ortalaması ile South Carolina’da. ABD’de benzin fiyatları, istasyondan istasyona, şehirden şehire ve eyaletten eyalete farklılık sergiliyor. Eyaletlerdeki benzin fiyatı farklılığının çeşitli nedenleri var. En önemli nedenler eyaletlerin benzin tüketiminden kestiği verginin miktarı ile eyaletteki rafineri sayısı. California hem verginin yüksekliği (galon başına 38 cent) hem de benzin karışımı konusundaki yasal standartları nedeniyle yüksek benzin fiyatı görüyor. Bu karışım standartlarında az sayıda rafineri üretim yaptığı için eyaletteki benzin arzı çoğu zaman talebi karşılamakta zorlanıyor ve bu da fiyatı yüksek tutuyor.

Ülkedeki en az benzin vergisine ve en yüksek ham petrol kaynaklarından biri olmasına rağmen Alaska’nın ülkenin en yüksek benzin fiyat ortalamalarından birine sahip olmasının ise daha özel bir nedeni var. Alaska’da sadece bir adet, küçük ve yetersiz rafineri olması. Alaska, ham petrolünü Washington ve California eyaletlerine ihraç ediyor oradaki rafinerilerde işlendikten sonra yeniden ithal ediyor. Bu nakliye masrafı da pompalara daha yüksek fiyat olarak yansıyor. Nevada eyaleti de her hangi bir rafineriye sahip olmadığı için, California’dan boru hattı ile nakliye masrafı nedeniyle yüksek benzin fiyatı yaşıyor.

Ülkedeki en yüksek benzin tüketim vergisi ise galon başına 58 cent ile Pennsylvania eyaletinde. Şehir vergileri de eklendiğinde galon başına toplam vergi 77 cente kadar çıkabiliyor.

Amerika Otomobil Birliği AAA’nın öngörüsüne göre bu yıl 4 Temmuz tatili haftasında özellikle de New York, New Jersey, Pennsylvania hattında rekor düzeyde bir otomobil trafiği yaşanma olasılığı çok yüksek. AAA’ya göre geçen yıl seçimlerden dolayı ertelenmiş ‘road trip’ler ve ekonomideki görece pembe tablo da bu yıl otomobiliyle tatile çıkacak insan sayısında rekor olasılığını yükselten diğer etkenler.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz