Skip to content
Menu

Katar krizinden en kazançlı çıkan Umman Havayolları oldu

AMERİKA BÜLTENİ (10 Haziran 2017)

Körfez ülkeleri ve müttefiklerinin Katar’a uygulamaya başladığı ekonomik ve diplomatik ambargo sürerken, bu ambargonun dikkat çekmeden en fazla kar edeni ise şimdiden belli: ‘’Oman Air’’.

Yarımadanın üç büyük firması Qatar Airways, Abu Dabi merkezli Etihad and Dubai merkezli Emirates, krizden önemli oranda etkilenirken, Arap yarımadasının barış ve tarafsız ülkesi haline gelen Umman’ın mütevazı havayolu firması, hem Katar’a hem de BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Kuveyt’e uçabilmenin avantajını yaşıyor. Katar’da yaşayan 100 bin Mısırlı, artık Muscat üzerinden ülkelerine gidip gelebiliyor. Katar’da yaşayan Suudi, BAE ve Bahreyn yurttaşları için de aynısı geçerli. Yine Katar’a bölgeden ulaşmak isteyen herkes, ulaşımını ‘nötral’ üçüncü ülke bağlantılı olarak yapıyor ki bu ülke de Umman.

Oman Air sözcüsü, yaşanan büyük talep nedeniyle Doha’ya uçuş sayısını artırdıklarını ve daha büyük uçakları güzergahta sefere koyduklarını açıkladı.

Qatar Airways ise diğer bütün uçuşlarının büyük bölümünü İran hava sahasını kullanarak gerçekleştiriyor. İranlı yetkililer, günlük ekstra 150 Katar uçağının İran hava sahasını kullanmaya başladığını açıkladı. Bu zorunluluk, Katar havayoluna büyük bir maliyet yükü getiriyor ve menzillere uçuş süresini uzatıyor.