Skip to content
Menu

ABD, en çok hangi ülkelerden ham petrol satın alıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (12 Haziran 2017)

ABD’nin petrol ihtiyacını karşıladığı piyasa son 10 yılda radikal şekilde değişti. Öncelikle ülke içi üretimini artıran ABD’nin petrol ithalatı ciddi oranda düştü. 2005 yılında günlük 10.1 milyon varillik ham petrol ithalatı 2015 yılında 7.4 milyon varile kadar geriledi. ABD’nin petrol ihtiyacının ithalattan karşılanan oranı da bu sürede yüzde 48.7’den yüzde 37.9’a geriledi. Bu trend, küresel ham petrol fiyatlarının düşmesinde önemli etkilerden biri oldu.

ABD’nin petrol ithalatında OPEC ve Körfez ülkelerinin ürettiği ham petrolün oranı son 20 yılda önemli oranda düşerken, Kanada ve Güney Amerika ülkelerinin payı büyük oranda yükseldi. ABD Enerji Enformasyon Dairesi (EIA) verilerine göre 1977 yılında ABD, petrol ithalatının yüzde 70’ini OPEC üyesi ülkelerden sağlarken, 2016 yılı itibarı ile bu oran ABD’nin toplam ham petrol ithalatının yüzde 34’üne kadar geriledi.

Kanada, bir zamanlar ABD’nin bir numaralı petrol tedarikçisi olan Suudi Arabistan’ı geçerek açık ara ile ABD’nin en fazla ham petrol ithal ettiği ülke haline gelmiş durumda. Kanada’nın ürettiği ham petrolün neredeyse yüzde 70’ini ABD satın alıyor. Bu miktar, ABD’nin yurtdışından ithal ettiği ham petrolün yaklaşık yarısına denk geliyor.

ABD’nin Kanada dışında en fazla petrol ithal ettiği ülkelerin çoğunluğunu da Latin Amerika ülkeleri oluşturuyor. Meksika, Venezuela, Kolombiya, Brezilya, ve Ekvador ABD’nin en fazla ham petrol ithal ettiği Latin Amerika ülkeleri. 2016 yılı rakamlarına göre ABD petrol ithalatının sadece yüzde 18’ini Arap ülkelerinden karşılıyor. Bunun çok büyük bölümünü de Suudi Arabistan petrolü oluşturuyor. Ancak Suudi Arabistan’ın ABD’ye petrol ihracatını Mayıs ayında kısması nedeniyle, Irak petrolünün de son haftalarda bölgeden ithalattaki oranı yükseldi. İngiltere, Angola ve Nijerya da ABD’nin kayda değer oranda ham petrol ithal ettiği ülkeler arasında. 15 yıl önce ABD’nin önemli ham petrol kaynaklarından biri olan İngiltere-Norveç Kuzey Denizi petrolü ise, bölgedeki üretimin azalması ile sıralamada geriledi.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz