Skip to content
Menu

Angela Merkel’den Trump’a zaman ayarlı ‘duvar’ eleştirisi

AMERİKA BÜLTENİ (13 Haziran 2017)

Bu hafta, ABD eski başkanı Ronald Reagan’ın, Berlin Duvarı önünde, dönemin Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’a, ‘’bu duvarı yıkın’’ çağrısını yaptığı ünlü konuşmanın 30’ncu yıldönümü. Alman başbakanı Merkel ise bu ünlü konuşmanın 30’ncu yıldönümünde, Meksika’da bir başka duvara karşı konuşarak, diplomatik bir mesaj verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ile sınırını boydan boya duvar kapatmayı planladığı Meksika’yı ziyaret eden Merkel, burada Meksika devlet başkanı Enrique Pena Nieto ile birlikte katıldığı bir paneldeki konuşmasında, göçmen sorunun, diğer ülkelerle iyi ilişkiler diğer ülkeleri anlamakla çözülebileceğini söyledi:

‘’Öncelikle insanların ülkelerini terk etmelerine neden olan sorunları çözmek gerek. Duvar örmek, kendini izole etmek hiçbir şeyi çözmez’’.

Çin ve Roma imparatorluklarını örnek vererek tarihin bu konuda derslerle dolu olduğunu söyleyen Merkel, ‘’Sadece, komşularıyla iyi ilişkiler ve sağlıklı bir göçmen yönetimi kurabildiklerine imparatorluklar başarı sergilemiş’’ diye konuştu.

Reagan’ın 12 Haziran 1987 günü yaptığı tarihi konuşmanın o ünlü cümleleri: