Skip to content
Menu

Trump, canlı yayında, kabinesinin üyelerine sırayla kendisini övdürttü 

AMERİKA BÜLTENİ (12 Haziran 2017)

ABD, Donald Trump’ın başkanlığının ilk tam katılımlı kabine toplantısı öncesinde, canlı yayında bütün bakanlara sırayla kendisini övdürtmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Övgü ayininin açılışını Donald Trump bizzat yaptı ve kendisinin, Franklin D. Roosevelt hariç Amerikan tarihinde görevindeki ilk altı ayında en fazla başarı kaydeden başkan olduğunu ilan etti. Trump’a göre FDR’ın onu geçme nedeni ise, Büyük Buhran’dan hemen sonra başkan olması nedeniyle hızlıca bir şeyler yapmak zorunda kalmasıydı.

Trump daha sonra kabine üyelerinin tek tek söz almasını istedi ve ilk sözü Başkan Yardımcısı Mike Pence’e verdi. Pence, ‘’Başkan yardımcınız olarak hizmet etmek, hayatımın en büyük ayrıcalığı. Sayın Başkan, Amerikan halkına verdiği sözleri tutuyor’’ diye konuştu.

Kapalı kapılar ardında Paris iklim sözleşmesinden çekinilmemesini istediği medyaya yansıyan Enerji Bakanı Rick Perry, kendisine sıra geldiğinde, Trump’ın Paris iklim anlaşmasından çekilmesini övdü: ‘’Dünyaya bu kadar açık bir mesaj verdiniz. Şapka çıkarıyorum’’

Önümüzdeki günlerdeki kabine değişikliğinde görevden alınacağı iddia edilen Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus ise bu tuhaf seansın çıtasını çok daha yükseğe çıkardı:

‘’Etrafınızdaki bütün üst düzey personeliniz adına söylüyorum, sayın Başkan, bize sizin gündeminize hizmet fırsatı vermeniz ve kutsal lütfunuz için şükranlarımızı sunuyoruz’’.

Sırası gelen Sağlık Bakanı Tom Price da, ‘’Sergilediğiniz liderlik ve bana verdiğiniz ayrıcalık için minnettarlığımı ifadeden acizim’’ diye övdü Trump’ı.

Adalet Bakanı Sessions, adli teşkilatın üyelerinin, Trump yönetiminin onları desteklemek için yeni bir bakış getirmesi nedeniyle büyük bir coşku içinde olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Trump’a, kendisine, dış ticaret açığının kapatılmasında yardımcı olma fırsatı verdiği için minnettarlığını kayda geçirdi.

Altı aylık mesaisinin çoğunu Trump’ın kırdığı potları ve diplomatik gafları tamirle geçirmek zorunda kalan BM Temsilcisi Nikki Haley ise BM’de yeni bir dönem başladığını ilan ederek, ‘’Uluslararası toplum, sayenizde, Amerika’nın yeniden sahneye çıktığını gördü’’ şeklinde bir övgü tercih etti.

Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, Trump’a, ”ülkeyi yeniden harekete geçirdiği” için minnetlerini sundu.

CIA başkanı ise, kendisine bu görevi verme ayrıcalığı için Trump’a minnettarlığını ifade ettikten sonra, bir CIA geleneği olarak sözlerinin geri kalanını, ”bu medyanın önünde söyleyemeyeceğini” ifade etti.

Kabine üyeleri içinde bir tek Savunma Bakanı Mattis’in, Trump yerine askerleri övmekle yetinmeyi tercih etmesi dikkat çekti.

Övgü ayini sosyal medyayı salladı

Senato Demokrat Parti grubu lideri New York senatörü Chuck Schumer, kendi ofis ekibiyle taklidini yaparak, Trump’ın bu tuhaf bakanlar kurulu toplantısı ile alay eden bir videoyu paylaştı.

 

Schumer’ın, ‘’Dünyanın en iyi ekibiyle harika bir toplantı’’ diyerek paylaştığı videoda bir yardımcısı, Schumer’ın haftasonu katıldığı televizyon programına atıfla, ‘’Programdaki tonunuz mükemmeldi. Söylediğiniz herşey de haklıydınız’’ diye övüyor senatörü. Bir başkası Senatörün saçının dünyanın en harika saçı olduğunu söylerken bir diğeri ise, kendisiyle çalışma kutsal ayrıcalığı bahşettiği için teşekkür ediyor.

Trump’ın bakanlarca ve CIA başkanı gibi üst düzey görevlilerce sırayla övüldüğü toplantı sosyal medyayı da salladı. Toplantı, Kuzey Kore başta olmak üzere diktatörlükler ve kutsal kişi eksenli kült gruplara benzetildi.

 

 

 

 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz