Skip to content
Menu

Papa Francis: ABD – Rusya ittifakı tehlikeli

AMERİKA BÜLTENİ ( 10 Temmuz 2017)

Dünyanın en kalabalık dini grubu olan Katolik dünyasının, 1300 yıldır Avrupalı olmayan ilk lideri olan Papa Fransis, yine ses getirecek bir açıklamaya imza attı. İtalyan gazetesi la Repubblica’nın kurucusu Eugenio Scalfari ile sohbetinde, ‘tehlikeli’ uluslararası ittifaklara dikkat çeken Papa Fransis, ‘’Çarpık dünya görüşlerine dayanan çok tehlikeli uluslararası ittifaklar beni korkutuyor. Amerika ve Rusya ittifakı, Çin Kuzey Kore ittifakı, Putin ve Esat’ın Suriye savaşındaki ittifakı…’’ şeklinde konuştu.

Papa’nın açıklamasının, örtülü ilişki düzeyleri tartışma konusu olan ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya lideri Putin’in kamuoyu önündeki ilk resmi görüşmelerinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Hamburg’daki G-20 zirvesi sırasında gerçekleşen görüşmede Trump, Putin’e ‘siber güvenlik’ alanında iişbirliği ve ortak bir ‘siber güvenlik birimi’ kurma önerisi getirmişti. Trump, tepkiler üzerine bu teklifinden dün geri adım atmıştı.

Papa Fransis’in ABD başkanı Trump’ın politika ve söylemlerinden rahatsızlığı biliniyor. 2016 başkanlık seçim kampanyaları sırasında Meksika sınırına inşa edilecek duvar sorulduğunda Papa, ‘Trump’ın Hristiyan olmadığı’ imasında bulunmuştu.

‘’G-20 politkaları beni endişelendiriyor’’

G-20 politikalarının dünyanın yarısında ülkelerdeki göçmenleri vurduğunu ve bunun daha da artacağını söyleyen Papa, ‘göçmenlik sorunundaki en büyük tehlikenin de’, kendi ülkesinde yoksul, zayıf, dışlanmış, marjinal bırakılanlar ile göçmen işgalinden korkan insanları karşı karşıya getirmesi olduğunu kaydetti. 79 yaşındaki Papa, Mayıs ayında yaptığı açıklamada da Avrupa’ya göçmenleri ‘kriminal’ olarak görmemeleri çağrısında bulunmuştu.

Papa ayrıca, Avrupa’nın da mümkün olan en kısa sürede federal bir yapıya kavuşması gerektiğini aksi taktirde dünyada hesaba katılmayacak bir duruma düşeceği yorumunda bulundu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz