Skip to content
Menu

Japonya, UNESCO’nun ‘dünya mirası’ ilan ettiği adayı ziyarete kapatıyor

AMERİKA BÜLTENİ (17 Temmuz 2017)

Japonya, her yıl sadece belli sayıda erkeğin ziyaret edebildiği ve geçen hafta UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan adayı, 2018 yılı başından itibaren kadın erkek bütün ziyaretçilere kapatacağını açıkladı. Adaya gelecek yıl başından itibaren sadece Şinto rahipleri ayak basabilecek. Kararın gerekçesi ise, ”UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmasının ardından oluşacak ziyaretçi akınının, adanın doğal, manevi ve tarihi yapısında geri dönülemeyecek hasar yapma riski.”

Şu ana kadar belli şartlara ve izinlere sahip erkek turistler adayı ziyaret edebiliyor. Bu yılki ziyaretçi sayısı ise, iki saat süren yıllık dini ayin için 200 kişi ile sınırlandırıldı. Ziyaretçiler, denizde çıplak şekilde yıkandıktan sonra adaya ayak basabiliyor.

Fukuoka bölgesindeki Okinoşima Adası, Munakata Tayşa adlı Şinto grubunca korunuyor ve Şinto rahipleri kutsal kabul edilen bu adada dua ediyor. Grup sözcüsü, UNESCO’nun kararının ardından adaya olan ilginin daha da artması riskinin büyük olduğunu ve artık yıllık 200 ziyaretçi kabulünün de, adanın korunması açısından riskli olacağını söyledi.

Bununla beraber adaya ayak basma konusunda sadece bir meslek mensuplarına ayrıcalık tanınacak; Akademisyenler. Bilim insanları, araştırma ve adayı koruma faaliyetleri kapsamında bu adaya ayak basabilecek.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz