Skip to content
Menu

Trump’ın sağlık sigortası değişikliği, Senatör McCain’in sağlığına takıldı

Arizona senatörü John McCain

AMERİKA BÜLTENİ (17 Temmuz 2017)

Donald Trump’ın desteklediği ve on milyonlarca Amerikalının sağlık sigortasını kaybetmesine neden olacak yasa değişikliği teklifi, Senato’da görüşülmek için tek bir senatörün iyileşmesini bekliyor.

Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain, sol gözünün üstünde oluşan kan pıhtısının, alınması amacıyla bir ameliyat geçirdi. Bu da Cumhuriyetçi liderlerin 4 Temmuz tatilinden önce geçeceğini umdukları ancak başaramadıkları yasa teklifinin geleceğini bir kez daha belirsizliğe bürüdü. Senatör McCain’in ofisinden yapılan açıklamada senatörün Arizona’daki evinde nekahet dönemini geçirdiğini ve bir hafta sonra başkente dönmeyi umduğu belirtildi. Ancak sağlık uzmanları, kafatasının açıldığı böylesi bir ameliyatta bir hafta dinlenmenin yeterli olmayabileceğini düşünüyor.

Peki Senatör McCain’in sağlığının, ‘’Better Care Reconciliation Act’’ adı verilen yasa teklifinin akıbeti ile ilgisi ne?

Çünkü, 100 sandalyeli senatoda teklifin 51 oyu bulması pamuk ipliğine bağlı.

Nitekim, Senato çoğunluğunu oluşturan Cumhuriyetçilerin lideri Senatör Mitch McConnell, yasa teklifinin Senato’da yeterli oya sahip olmadığını farkedince Cumartesi gecesi, yasa teklifinin oylamasını erteleme kararı aldığını açıklamıştı. 100 sandalyeli Senato’da 52 üyesi ile çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti en fazla iki fire verme lüksüne sahip ve ikisini de vermiş durumda. Cumhuriyetçi senatörler Susan Collins ve Rand Paul mevcut teklife kararlılıkla hayır diyeceklerini şimdiden ilan etmiş iki Cumhuriyetçi senatör. Pazar günü ABC televizyonuna konuşan Senatör Collins, en az 8 Cumhuriyetçi senatörün daha mevcut yasa teklifi hakkında ciddi rahatsızlıkları olduğunu ancak görüşlerini şimdilik açıktan dile getirmediklerini söyledi ve ekledi: ‘’Bu yasa teklifi nihayetinde Senato’dan geçer mi çok emin değilim’’.

Trump ve Cumhuriyetçi liderlerin Obamacare reformunda ciddi değişiklikler yapan yasa teklifinin mümkün olan en kısa sürede geçmesini istemelerinin özel bir nedeni daha var; Yasada Cumhuriyetçi tabanın bir kısmını da oldukça rahatsız edecek bir çok düzenleme var. Ve bunlar kamuoyuna yansıdıkça teklife muhalefet de büyüyor. Bazı Cumhuriyetçi Senatörler, yasanın geçmesinin ne kadar gecikirse yasal değişikiğe muhalefetin de o derece büyüyeceğini kendileri de itiraf ediyor. Örneğin Senatör John Corny, ‘’zaman geçtikçe yasanın geçmesi de daha da zorlaşacak’’ diye konuştu. Senatör McCain ile eyaletinin diğer senatörü Jeff Flake’ın da teklifin içeriğinden rahatsız oldukları belirtiliyor. Ancak, bu rahatsızlığın ‘hayır’ demeye varıp varmayacağı henüz belli değil.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir kaynak ise, ‘hayır’ diyeceğini resmen açıklamış iki senatöre üçüncü bir senatörün resmen katılmadığı her günü zafer hanesine yazdıklarını söyledi.

Bütün bu kaos, yasa değişikliğine karşı olanlara da zaman kazandırdı. Muhalif taban hareketi Indivisible, Salı gününü #KillTheBill günü ilan etti ve ABD çapında kitlesel gösteriler yapacak. Teklifin ilk halinde en az 22 milyon Amerikalı mevcut sağlık sigortasını kaybediyordu. Tepkilerden sonra teklifte yapılan değişiklikle bu sayının kaça indirildiği hafta içinde açıklanacak.

Öte yandan, 2018 bütçesinin yaklaşan görüşmeleri, savunma politikası yasa tasarısı, borç tavanının yükseltilmesi yasa tasarısı gibi acil kritik yasama faaliyetlerinin yaklaşması, Senato Cumhuriyetçilerini sağlık sigortası değişiklik paketine ayırabilecekleri zaman konusunda sıkıştırıyor. Eğer Senatör McCain’in iyileşmesi biraz uzun sürerse, Senato çoğunluk grubu lideri McConnell ve Trump’ın, ‘Trumpcare’ hevesi, uzunca bir süreliğine rafa kalkabilir.