Skip to content
Menu

‘Yerli malı haftası’ ilan eden Trump, kızının Çin malı satışına sessiz

AMERİKA BÜLTENİ (17 Temmuz 2017)

Beyaz Saray’dan Pazar günü yapılan açıklamada, bu haftanın,  “Made in America Week (Yerli Malı Haftası)’ ilan edildiği duyuruldu ve Başkan Trump’ın ABD’de üretilen mallara rağbeti artırmak için hafta boyunca konuşmalar yapıp etkinliklere katılacağı vurgulandı. Ancak, Trump markası altında satılan ürünlerin neredeyse tamamının ABD dışında ucuz işgücü olan ülkelerde üretilmesi kafaları karıştırıyor.

Politico gazetesinin, Başkan Trump’ın, bu hafta vesilesiyle, satışını yaptığı giysi koleksiyonunun üretimini yurtdışı yerine ABD’de de gerçekleştirmesi için kızı Ivanka Trump’a istekte bulunup bulunmayacağı sorusuna Beyaz Saray sözcüsü Helen Aguirre Ferre, ‘Bu konuda size geri döneceğiz yanıtı vermekle yetindi. Daha sonra ise bir geri dönüş yapılmadı.

Trump’ın seçim kampanyası ile özdeşleşen ve ‘Amerika’yı Yeniden Büyük Yapmak’ yazılı şapkaları da Çin’de üretiliyor.

Yerli Malı haftası kapsamında ABD’nin 50 eyaletinde üretilen ürünlerden örnekler Çarşamba günü Beyaz Saray’da sergilenecek. Trump da, yerli malı üretim ve satışının önemi konusunda aynı gün resmi bir başkanlık açıklaması yapacak.

Washington Post gazetesinde yayınlanan haberde ise ‘’Trump’’ markası altında satılan ürünlerin, ABD yerine, aralarında Çin, Bangladeş ve Meksika’nın da olduğu 12 farklı ülkede üretildiğine dikkat çekildi. Haberde Trump’ın işadamı olarak, Amerikan ürünü satmanın çok da karlı bir iş olmadığına olan inancını sergilediği kaydedildi.

Ivanka Trump’ın şirketi de giysi koleksiyonunu, Çin, Bangladeş ve Endonezya’da oldukça düşük ücretlerle işçilerin çalıştırıldığı fabrikalarda ürettiği ortaya çıkmıştı.

Trump, Haziran ayında da bir haftayı ‘altyapı haftası’ ilan etmiş ancak altyapı haftası FBI eski başkanı Comey’nin Kongre’deki ifadesinin yarattığı atmosferi dağıtmaya yetmemişti.

Yerli Malı Haftası etkinliklerinini Trump’ın oğlunun seçim öncesi Rusya’nın ABD seçimine müdahalesine karıştığının ortaya çıkmasıyla patlayan skandalın atmosferini dağıtıp dağıtmayacağı ise belirsiz.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz