Skip to content
Menu

Trump ve Putin, Hamburg’da baş başa gizli görüşme yapmış

AMERİKA BÜLTENİ (18 Temmuz 2017)

Donald Trump’ın, ailesinin ve seçim kampanyasının 2016 başkanlık seçimi öncesinde Rusya ile ilişkileri etrafındaki iddia ve soruşturmaların ABD gündemini sarsmaya devam ettiği günlerde, Hamburg’daki G20 zirvesinde Trump ile Putin’in resmi görüşmelerinin dışında, bir saatlik baş başa gizli bir görüşme daha yaptıkları ortaya çıktı. Görüşmede ikili dışında sadece Putin’in çevrmeninin olduğu ve bu gizli görüşmenin ve içeriğinin ABD resmi kayıtlarına girmediği anlaşıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in zirveye katılan liderler ve eşleri onuruna verdiği yemeğin bitiminden hemen sonra gerçekleşen görüşme, Eurasia Group Başkanı politik bilimci Ian Bremmer’in Charlie Rose ile röportajında gündeme getirmesiyle ortaya çıktı. Beyaz Saray, iki liderin gizli buluşmasını doğrulamak zorunda kaldı.

Trump, Merkel’in liderler onuruna vereceği yemeğe yerel saatle 19:00’dan hemen sonra geldi ve gece yarısına kadar binada kaldı. Dağıtılan resmi programa göre kısa bir konserden sonra başlayan liderler yemeği, 20:30 – 22:00 saatleri arasında gerçekleşti. İki lider bu yemeğin ardından baş başa görüştü. Bazı Amerikan haber kaynakları, yemekte Putin’in yanında oturan ve Putin ile sohbet eden Melania Trump’ın buluşmayı organize ettiğini ileri sürüyor.

Beyaz Saray kaynakları ise görüşmeyi ”sohbet” diyerek önemsizleştirmeye çalışırken, görüşmeye, Amerikan resmi protokol kurallarının ihlali olarak Amerikalı çevirmen bulunmamasını ise, ‘Trump’ın yemekte yanında oturacağı Japon başbakan ile sohbet etmek için sadece Japonca bilen tercümanını götürmesi’ şeklinde savundular.

Gizli buluşmanın açığa çıkmasından sonra Donald Trump’ın, Twitter’dan yaptığı açıklamada, görüşme hakkındaki haberleri, sanki medya başbaşa yemek yediklerini yazmış gibi sunarak yalanlamaya çalışması dikkat çekti:  ‘’Putin ile gizli yemek yediğim hakkındaki uydurma haberler mide bulandırıcı. Bütün G 20 liderleri ve eşleri Alman şansölyesinin yemeğine davetliydi. Basın da biliyordu bunu.’’ diye yazdı.

Beyaz Saray ise iki liderin gizli buluşmasını doğrulayarak, ‘bu bir görüşme değil bir sohbetti’ savunması yaptı.

Ian Bremmer, Charlie Rose ile programında Trump’ın Putin ile kurduğu ilişkinin, diğer bütün G -20 liderleri ile olan ilişkisinden daha sıcak olduğuna dikkat çekerek, ‘’Politik bilimci olarak geçirdiğim yaşamımda, büyük çıkarları birbirine bu kadar zıt iki büyük ülkenin liderlerinin, birbirlerine kişisel olarak bu kadar yakın olmak için böylesine mümkün olan her yolu denediklerine hiç tanık olmadım.’’ dedi.