Skip to content
Menu

ABD’de yeni drama: Başkan Trump ve Adalet Bakanı küs

AMERİKA BÜLTENİ (27 temmuz 2017)

Trump’ın ilk 7 ayında bir çok ilk yaşayan ABD şimdi de, ülkenin başkanının, adalet bakanına, partili partisiz bütün hukuk otoritelerinin, ‘yapması gerekir’ dediği bir şeyi yaptığı için, sosyal medya üzerinde günlük işkenceyle, istifaya zorlamasına tanık oluyor.

Trump’ın, kendisi hakkındaki özel yetkili bağımsız savcıya ve soruşturmasına istediği müdahalede bulunmayan Adalet Bakanı Jeff Sessions’a sosyal medya üzerinden istifa baskısı kurması, Amerikna politikasında nadir görülen bir durum yarattı. Politico gazetesinin haberine göre Trump ve Sessions birkaç gündür küsler ve sadece yardımcıları aracılığı ile iletişim kuruyorlar. Sessions ise dün yaptığı açıklamada istifaya niyetli olmadığını söyleyerek Trump’a meydan okudu.

Başkan adayı olmadan önce yaptığı popüler televizyon programındaki ‘kovuldun!’’ repliği ile ünlenen Trump, bu kez bu repliği kolay kolay kuramıyor. O bile, bir Adalet Bakanını hukuka uyuyor diye kovmanın nasıl öngörülemez sonuçlara yol açabileceğinin farkında.

Nitekim Trump’a yakın bir kaynak The Hills’e yaptığı açıklamada, Trump’ın Bakan Sessions’ı görevden almayı düşündüğünü ancak yeni bir tartışma ve skandal ile yüzyüze kalmak istemediği için bunu yapmadığını söyledi ve ekledi: ‘’Trump, Sessions’a her gün bu şekilde işkence etmeye devam edecek’’.

Trump, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Sessions hakkında ‘hayal kırıklığı yaşadığını’ söyledi ve ‘’akıbetini zaman gösterecek’’ diye konuştu. ‘’Sessions’ı kovacak mısınız?’’ sorusuna, ‘’Daha önce de dedim. Adalet Bakanım hakkında büyük hayal kırıklığı yaşıyorum. Ancak ne olacağını göreceğiz. Zaman gösterecek, zaman gösterecek’’ şeklinde yanıtladı.

Trump, Adalet Bakanı hakkındaki hayal kırıklığını ise, bakanın Hillary Clinton hakkında soruşturma açmaması olarak savunuyor. Ancak birçok bağımsız gözlemciye göre Trump’ın asıl sıkıntısı, Sessions’ın Rusya konusundaki skandalı araştırmakla görevlendirilen özel yetkili bağımsız savcı Robert Mueller’e müdahale etmemesi. Trump, New York Times’a yaptığı açıklamada, ‘’Sessions, soruşturmayla ilgili yetkilerinden asla feragat etmemeliydi, çünkü bu başkana büyük haksızlık’’ diye yakınmıştı.

Cumhuriyetçi Partinin Senato’daki en sağcı senatörlerinden biri olan Alabama Senatörü Jeff Sessions, Trump’a 2016 başkanlık kampanyası sırasında desteğini açıklayan ilk senatör olmuştu. Trump başkan olduktan sonra, ırkçı kesimlerle yakın diyalogu nedeniyle birçok kişinin karşı olduğu bir isim olan Sessions’ı Adalet Bakanı olarak kabinesine almıştı. Trump, New York Times’a, ‘’Eğer, bu kararları vereceğini bilsem Sessions’ı bakan yapmazdım’’ dedi. Wall Street Journal gazetesine ise, ‘’Bana onun beni destekleyeceği söylendiği zaman Alabama’ya gittim. 40 bin kişi beni dinlemeye geldi. 40 bin kişiye baktı ve muhtemelen, kaybedecek birşeyim yok deyip beni destekledi. Yani beni desteklemesi öyle büyük bir sadakat değildi’’.