Skip to content
Menu

Beyaz Saray, ‘Survivor’ adası gibi; Yeni iletişim direktörü de kovuldu

AMERİKA BÜLTENİ (1 Ağustos 2017)

Herkes bu hafta, Trump’ın Twitter üzerinden baskı kurduğu Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın kovulacağı haberleri beklerken, oldukça sürpriz bir isim Beyaz Saray’dan kovuldu.

Beyaz Saray’ın komedyenlerin gözdesi haline gelen sözcüsü Sean Spicer’ın görevinden alındığı gün Beyaz Saray İletişim Direktörü olarak atanan Anthony Scaramucci bu görevinden sadece 10 gün kaldıktan sonra kovuldu. Trump’ın, Beyaz Saray’da sadece 25 gün kalabilen ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın rekoru da böylece kırılmış oldu.

Görevde olduğu 10 günde soyadı, kendisine ‘The Mooch’ denilmesini istemesi, maço tavırları, İtalyan mafyası taklidi yapan küfürlü tehditkar konuşma tarzı ile medyanın yeni gözdesi olan Scaramucci’nin, Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus’un geçen hafta kovulmasından sonra bu göreve yeni atanan emekli general John Kelly’nin yemin ederek göreve başlamasından birkaç saat sonra kovulması dikkat çekti.

Cumhuriyetçi çizgide yayın yapan New York Post gazetesi bile, bu baş döndüren kovulma trafiği karşısında, Beyaz Saray’a, popüler yarışma programına atıfla, ‘Survivor’ benzetmesi yaptı.

‘Survivor’ benzetmesini, Trump ile Meksika sınırına inşa edilecek duvar hakkında sosyal medyadan polemiğe giren Meksika eski devlet başkanı Vicente Fox’un da yapması dikkat çekti. Fox, Twitter hesabından, Trump’ın Twitter üslubunu taklit ederek, ”Hey Trump, şu anda Survivor Beyaz Saray adlı düşük reytingli berbat TV reality show programını izliyorum. Kanalı değiştiremiyorum. Üzücü” diye yazdı.

Satirik uydurma haberlerin dünyadaki ilk örneği olan Onion gazetesi ise, Beyaz Saray Genel Sekreterliğine emekli deniz piyade generali John Kelly’nin atanmasının ardından, ”Beyaz Saray’daki kaos sonrası ordunun Beyaz Saray’a el koyduğu” şakası yaptı.

10 güne birçok skandal sığdırdı

Scaramucci, 10 günlük performansı ile patronunu bile gölgede bıraktı. Beyaz Saray iletişim direktörü olduktan hemen sonra ikinci çocuklarına hamile eşiyle boşanmıştı. Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus’a sosyal medyadan savaş ilan edip, Priebus’un kovulmasını sağladı. Trump’ın Steve Bannon başta olmak üzere diğer danışmanları hakkında da konuşmaya başladı. İplerin kopmasına neden olan ise New Yorker dergisinden Ryan Lizza ile yaptığı röportaj oldu. Bu röportajda Priebus hakkında “a f–king paranoid schizophrenic.” tabirini kullandı. Daha ileri giderek, ‘’Başkanın s..kik iktidarını kullanarak kendimi markalaştırmakla ilgilenmiyorum’’ diyerek göndermede bulunduğu Steve Bannon hakkında daha küfürlü ifadeler kullandı.

Amerikan kamuoyu Beyaz Saray İletişim Direktörünün bu konuşmalarının şokunu yaşarken Scaramucci’nin görevinden istifa ettiği haberi açıklandı. İlk açıklamada, Scaramucci’nin, yeni Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’e, kendini ekibini kurması için fırsat vermek amacıyla istifasını sunduğu kaydedilmişti. Ancak çok geçmeden bunun yalan olduğu ortaya çıktı. İstifa etmeye yanaşmayan Scaramucci kovulmuştu. Görevini devretmek istemeyen Scaramucci’nin ‘’görevliler eşliğinde bina dışına çıkarıldığı’’ da ilerleyen saatlerde medyaya sızdı.

Amerikalıların çoğunluğuna göre Beyaz Saray’da kaos var

Politico gazetesinin Pazartesi günü açıkladığı bir anket sonucu ise Ameirkan halkının çoğunluğunun Beyaz Saray’ın kaos içinde olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 60’ı Trump yönetiminin kaotik bir durum içinde işlediğini söylerken, yönetimin başarılı çalıştığını düşünenlerin oranı yüzde 33’te kaldı.

Amerikan medyası ise, muharip bir deniz piyade generalinin Beyaz Saray’da kaosu sona erdirip disiplini sağlayıp sağlayamayacağını sorguluyor. Ancak medyaya göre Kelley’nin önünde çok önemli bir sorun var; Patronu. Başına buyruk hareket etmeyi seven Trump’ın Kelly’e bu olanağı yaratıp yaratamayacağı şüpheli. Şimdiden kesin olan, bu olanağı bulamaması halinde Kelly’nin, Scaramucci gibi kovulmayı beklemeyeceği.

Bazı Cumhuriyetçi stratejistler bile Kelly’nin başarılı olacağını düşünmüyor. Bunlardan Rick Wilson, The Hill’e yaptığı açıklamada, ”Devamlı söylüyorum. Daha iyi bir Trump yok. Kimse onu değiştirebilecek kadar zeki ve güçlü değil” diye konuştu. Partinin kıdemli stratejistlerinden Charlie Black ise, Pazartesi günü Beyaz Saray’ın kaotik görünümü hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, ”Bir düşüncem yok. Bunun mükemmel şekilde öngörülebilir bir manzara olduğu dışında” diye yanıt verdi.