Skip to content
Menu

Başkan yardımcısı Pence’ten Doğu Avrupa seyahatinde Rusya’ya sert mesajlar

Mike Pence, Karadağ’da askeri törenle karşılandı

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ağustos 2017)

Cumhuriyetçiler ile Trump arasındaki Rusya makası gittikçe açılıyor. Yardımcısı Mike Pence’in son Doğu Avrupa seyahati de Rusya ile beraber Trump’a da mesaj olarak yorumlanırken, Trump sosyal medyadan partisinin milletvekillerine yüklendi. Rusya’ya karşı ambargoyu imzalayarak Putin’i kızdıran Donald Trump’ın, Perşembe sabahı attığı Tweet ile topu Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre’ye atması dikkat çekti: ‘’Rusya ile ilişkilerimiz tüm zamanların en düşük ve en tehlikeli düzeyinde; Kongre’ye teşekkür edebilirsiniz. Sağlık sigortası reformunu bile geçiremeyen insanlara…’’.

Geçtiğimiz günlerde, Trump’ın Kremlin ile iyi ilişkiler kurma ümidine darbe vuran karar tasarısına karşı ABD Kongresinin 535 üyesinden sadece 5’i  hayır oyu kullandı. Kongrenin her iki kanadı, 530 üyenin oylarıyla, Rusya’ya ve Putin yönetimine yeni ambargolar koyan tasarıyı kabul etti. Eurasia Group başkanı Jon Lieber’e göre bu gelişme, ‘’Cumhuriyetçilerin Trump’a karşı sabrının sona ermekte olduğunun göstergesi’’.

Öyle ki Cumhuriyetçiler, Obama döneminde başkanlık kararnamesi ile konulan ambargoları da yasaya dönüştürerek, Trump’a kararname ile bunu kaldırma kapısını da kapattılar. ABD politikasında Kongrenin başkana çok nadir görülen bir emrivakisi olarak kayıtlara geçti bu. Trump, Cumhuriyetçileri daha fazla karşısına alamayacağını anlayınca yasayı 1 Ağustos’ta imzalamak zorunda kaldı. Trump’ın yasayı imzaladığı saatlerde ise yardımcısı Mike Pence, Rusya’ya mesaj gibi yorumlanacak bir seyahat için Doğu Avrupa yolculuğundaydı. Ancak, Pence’in konuşmalarının, sadece Kremlin’de değil Washington DC’de de yankılanacak bir tona sahip olması dikkatleri çekti.

Pence, Trump’ın Rusya ile yakınlaşmasından endişeye kapılan NATO müttefikleri Estonya, Gürcistan ve Karadağ’a yaptığı seyahati, Rusya karşıtı uzun bir meydan okumaya dönüştürdü.

Estonya’da, ‘’Burada Doğu Avrupa’daki müttefiklerimize sesleniyorum. Özgürlük adına burada sizinleyiz’’ diye ilan etti ve Trump adına özellikle ekledi:  ‘’Başkan açıkça ortaya koydu ki, Rusya’nın istikrarsızlık yaratıcı faaliyetleri, haydut rejimlere desteği, Ukrayna’daki faaliyetleri asla kabul edilemez’’.

Tiblis’te, Gürcistan devlet başkanı da yanındayken, ‘’Amerikan Birleşik Devletleri, Rusya’nın Gürcistan topraklarındaki işgalini şiddetle kınıyor’’ dedi ve uzun zamandır Rusya’nın şiddetle karşı çıktığı olasılığı, ‘Gürcistan’ın NATO’ya üyeliğini’ yeniden gündeme getirdi.

Karadağ’da, Batı Balkan Liderleri konferansında, Balkan liderlerine, ‘’Rusya bölgeyi karıştırmak için çalışıyor. Demokrasilerinizin altını oyuyor. Sizi, Avrupa’nın geri kalanına ve birbirinize karşı kışkırtıyor.’’ dedi ve ekledi: ‘’Batı Balkan dünyası, kendi geleceğinize kendiniz karar verme hakkına sahipsiniz’’.

Daha önce ABD sitihbarat ve dışişleri bakanlıklarında üst düzey görevlerde yapan, Brookings Enstitüsü uzmanı Spencer Boyer’a göre Başkan Yardımcısı Pence’in seyahati, Kongre Cumhuriyetçilerinin, ‘büyük çabası’ ile eşgüdüm halinde bir çıkış. Ona göre amaç iki katlı: Bir yandan müttefikleri, ABD’nin desteğine sahip oldukları konusunda rahatlatmak diğer taraftan ise Cumhuriyetçi Partinin imajını korumak. Boyer, Cumhuriyetçilerin, Cumhuriyetçi Partinin bugüne kadar ulusal güvenlik konularında daha vurgulu bir parti olmasına rağmen, Trump’ın partinin bu imajını zayıflattığını hissetmeye başladıklarını düşünüyor.

Peki Trump, partisinden, yardımcısından ve yeni genel sekreteri eski general John Kelly’den gelen baskıyla, Rusya konusundaki tavrını değiştirip, ABD’nin resmi tavrı çizgisine gelecek mi? Boyer’a göre bu ihtimal çok yüksek değil: ‘’Rusya konusunda hatalı olduğunu kabul etmesi demek egosunun bir kısmına yol vermesi demek. Bunu yapabileceğinden emin değilim’’.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz