AMERİKA BÜLTENİ (24 Ağustos 2017)
Bugün Twitter dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk gelen özellik ‘hashtag’ oluyor. Twitter’ın bu en ünlü özelliği ise 10 yıl önce bu hafta, şirket dışından bir öneri ile yaşamımıza girdi. Tasarımcı Chris Messina, 23 Ağustos 2007 günü attığı Tweet ile gruplar ve konuları sınıflandırmak için ‘’hashtag’’ önerisi getirdi.
how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?
— ⌗ChrisMessina (@chrismessina) August 23, 2007
Ancak Twitter bu öneriyi önce çok dikkate almadı Messina’nın 2013 yılında Wall Street Journal’a anlattığına göre, Twitter, ‘bu tür şeyler daha çok bilgisayar meraklıları (nerd) için, ortalama kullanıcı bundan anlamaz’ gibi bir yanıt vermiş. Ancak Twitter, daha sonra bu fikri kullanmaya karar verir ve uygulamayı başlatır.
Kısa süre sonra bütün sosyal medya platformları da ‘hashtag’i benimser.
Twitter’ın, Twitter dışından gelen tek özelliği olan ‘hashtag’ bugün artık bu microblog sitesi ile özdeşleşmiş durumda.
Twitter, 2006 yılında kullanıma açıldı. İlk açıldığında, siteye yeni bir şey eklemeye ‘twittering’ deniyordu. Twitter’a özellikle de iOs için yazılım hazırlayan üçüncü parti Twitterific’in geliştiricisi Craig Hockenberry, kişisel blogunda, İngilizce’de olmayan ‘tweet’ sözcüğünün nasıl doğduğunu anlatıyor. Kullanıcı ara yüzünü hazırlarken, isim ve fiil kullanma ihtiyacı ortaya çıkmış. Menu’de yazan, ‘Post a Twitter Update’ ifadesini uzun ve sıkıcı bulmuş. Hockenberry, Twitterific uygulamasında ‘twit’ sözcüğünü kullanmaya başlamış. Ancak buna da ısınamamış. ‘Twit’ sözcüğü yerine ‘tweet’ sözcüğünü kullanma önerisi yazılım mühendisi Blaine Cook’tan gelmiş. Hockenberry, 2007 başında ‘Twitter Update’ yerine ‘tweet’ sözcüğünü kullanmaya başlamış ve kısa sürede Twitter da bu yeni sözcüğü benimsemiş.
Twitterific, ‘Larry’ adlı kuş ikonunun da yaratıcısı aynı zamanda.
Bugün artık çoğu Twitter kullanıcısının, Twitter ile ilgili birçok ilke imza atan Twitterific’ten beklediği en önemli yenilik haberi ise, Tweet’i yayınladıktan sonra editleme imkanı veren bir fonksiyon.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz
İlgili: