Skip to content
Menu

Trump’ın uğruna NFL ile kavgaya girdiği senatör adayı önseçimi kaybetti

Roy Moore, seçim mitingi sırasında cebinden gerçek bir tabanca çıkararak şaşkınlığa neden olmuştu.

AMERİKA BÜLTENİ (27 Eylül 2017)

Cumhuriyetçi Partinin Alabama Senatörü Luther Strange, yeniden partinin senatör adayı olmak için girdiği önseçimde Roy Moore’a kaybetti. Bu yenilgiyi sıradışı yapan ise her iki aday adayının arkasındaki isimlerdi; Donald Trump ve Cumhuriyetçi Partinin senato grup yönetimi Luther Strange’a büyük destek verdiler. Roy Moore’un arkasında ise yakın zamana kadar Trump’ın başdanışmanı olan ve Beyaz Saray’dan uzaklaştırılan Steve Bannon vardı.

Trump ve yardımcısı Mike Pence, Alabama’ya kadar giderek seçim kampanyalarına bizzat katıldılar. Ancak, Salı günü yapılan önseçimi populist ve aşırı görüşlere sahip eski bir yerel yargıç olan Roy Moore kazandı.

Alabama eski senatörü Jeff Sessions’ın Ocak ayında Adalet Bakanı yapılmasından sonra boşalan koltuğa geçici olarak Luther Strange seçilmişti. Alabama Senatörlüğü koltuğunun 6 yıllığına yeni sahibini belirleyecek ara seçim 12 Aralık günü yapılacak. Seçilecek kişi, Sessions’un 2020 yılının sonuna kadar kalan süresinde Alabama Senatörü olacak. 12 Aralık’taki seçimde Demokrat Partinin adayı ise Doug Jones. Ancak, Alabama’da 25 yılı aşkın süredir hiçbir Demokrat aday kazanamadı. Dolayısıyla Cumhuriyetçi önseçimi kazanan adaya müstakbel senatör gözüyle bakılıyor.

Trump, Cuma günü Senatör Luther Strange’in adaylığına destek vermek için gittiği Alabama’da kampanya konuşması sırasında, bir süredir polis şiddetini protesto etmek için diz çöken NFL oyuncularına ‘or.spu çocuğu’ diye küfür ederek bütün spor dünyasını ayağa kaldımıştı. Bazı yorumculara göre Trump’ın bu küfürdeki amacı, liberal ve sol kesimlerin kendisine saldırmasını sağlayarak, Alabama Cumhuriyetçilerinin kendisinin adayı etrafından kenetlenmesini sağlamaktı. Ancak, işler Trump’ın istediği gibi gitmedi. Kendi adayı, kovduğu Steve Bannon’un adayına yenildi. Albamalılar, konuşmalarını sürekli İncil’den alıntılarla yapan, sıkı bir Evanjelik olan, sık sık tartışmalı kararlar vererek yankı yapmış eski bir eyalet yargıcı olan Roy Moore’u destekledi.

Cumhuriyetçi elitlerin korkulu senesi: 2018

Politico gazetesi, önseçimin başlamasına saatler kala adayının kaybedeceğini anlayan Trump’ın başından itibaren Luther Strange’ı desteklediğine pişman olduğunu yazdı. Trump, Pazartesi gecesi Beyaz Saray’da ağırladığı muhafazakar aktivistlere, Roy Moore’un politik gücünü küçümsediği itirafında bulundu. Moore’un seçilmesi, Trump’ı başkanlığa taşıyan derin güneyin aşırı muhafazakar tabanının, Trump’ın her gösterdiği adayı körü körüne desteklemeyeceğinin göstergesi kabul ediliyor. Bu açıdan da Trump’ın özgüveninde önemli hasara yol açabilecek. Analistlere göre bu durum, Trump’ın 2018 Kasım ayındaki Kongre seçimleri için 2018 bahar aylarından başlayacak önseçimlerde istediği adayları seçtirme konusunda hareket alanının sandığı kadar geniş olmadığını da gösterdi. Önseçimlere girecek Cumhuriyetçi elitlerin hiçbirinin koltuğunun garanti olmadığını da…

Steve Bannon, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ‘’Başkentteki Cumhuriyetçi Parti yönetimi, Alabama seçmenini, kimi isterlerse ona oy verecek bir moron sürüsü sanıyor’’ diye konuşacaktı. Bannon, Moore’un zaferinden sonra da, ‘’Eyalet eyalet, Yargıç Roy Moore gibi parti yönetiminin bağışına destek duymayan isimlerin kazanacağını göreceksiniz’’ diye meydan okudu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz