Skip to content
Menu

Pentagon, Amerikan futboluna ‘vatanseverlik’ gösterileri için milyonlar ödüyor

AMERİKA BÜLTENİ (29 Eylül 2017)

Amerikan Futbol Ligi (NFL) futbolcularının ‘polisin siyah zanlılara karşı orantısız şiddetini’ protesto etmek için başlattığı protesto, Beyaz Saray tarafından, ‘bayrağa ve ülkeye karşı bir protesto’ olarak yansıtılıp vatanseverlik tartışmasına dönüştürülmek isteniyor. Tartışma, NFL maçlarından önceki bayrak ve milli marş gösterileri ile ilgili çarpıcı bir gerçeği de yeniden gündeme taşıdı: NFL’in milli marş sevgisinin bir ücreti var.

Gazeteci Emma Niles, Amerikan futbolu sporcularının ulusal marşı sahada dinlemesinin aslında eski bir gelenek olmadığına dikkat çektiği haberinde, bunun ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Irak ve Afganistan’da savaşmak için asker bulma amacıyla 2009’da başlattığı bir reklam kampanyasının ürünü olduğunu kaydediyor. Pentagon, askere yazılımları teşvik etmek için, maçlardan önce ve devre arası dev Amerikan bayrakları, askeri bandolarla ve marşlarla vatanseverlik gösterileri yapılması karşılığında 2009 yılından itibaren NFL’e milyonlarca dolar ödemeye başladı.

ESPN’den Stephen A. Smith, 2016 yılında, ‘’2009’dan önce hiçbir NFL oyuncusu milli marş sırasında sahada olmuyordu, soyunma odalarında bekliyorlardı’’ diye anlatıp ekliyordu: ‘’Oyuncular ondan sonra, sporcuları vatansever göstermek için düzenlenen bir reklam stratejisi ile milli marş sırasında sahaya çıkmaya başladılar. Maç öncesi ve devre arasında vatanseverlik gösterileri yapılması için ABD Savunma Bakanlığı, NFL’e 2011 – 2014 arasında 5.4 milyon dolar ve Ulusal Muhafız Gücü de 2013 – 2015 yılları arasında 6.7 milyon dolar ödeme yaptı. Her iki resmi kurum da harcamayı, askere yazılmayı teşvik için reklam kampanyası kaleminden sağladı.

Futbolcuları milli marş sırasında sahada olmaya teşvik etmek, Senatörler John McCain ve Jeff Flake tarafından 2015 yılında hazırlanan ve Pentagon’un vergi mükelleflerinin parası ile nasıl vatanseverlik sergilediğini detaylandıran bir araştırma raporuna da  ‘ücretli vatanseverlik’ uygulamalarından biri olarak girmişti.

Pentagon’un 2012 – 2015 yılları arasında spor takımları ile yaptığı pazarlama ve reklam kampanyası sözleşmelerinin tutarının 53 milyon dolar olduğunu belirleyen rapor,

Amerikan futbolu (NFL), beyzbol (MLB), basketbol (NBA), buz hokeyi (NHL) ve futbol (MLS) liglerindeki bireysel takımlara da ayrıca 10 milyon dolar ödendiğini tespit etti. Raporda, bu kampanyanın harcamalarının gerekli denetimlerden yoksun olması nedeniyle, suistimale, yolsuzluğa ve israfa açık olduğu da kaydedildi.

Konu, bu haftaki tartışmalar sırasında NFL futbolcusu Marvin Washington ‘un MSNBC’de kısaca Pentagon ile paralı vatanseverlik gösterileri arasındaki ilişkiye değinmesiyle yeniden gündeme geldi.

Grey’s Anatomy dizisi ile ünlenen aktör ve sivil Haklar aktivisti Jesse Williams de bu hafta kendisiyle yapılan televizyon görüşmesinde maçlardan önceki ‘vatanseverlik’ gösterisini ‘dolandırıcılık’ olarak niteleyerek şöyle yorumladı:

‘’Bu futbolun doğal parçası değil. Daha fazla insan askere yazılsın, savaşlara gidip ölsünler diye 2009 yılında bir devlet kurumu tarafından icat edildi. Bunun NFL ile, Amerikalıların güzel zaman geçirmesiyle, gelenekleriyle bir ilgisi yok. Kız ve erkek çocuklarımızı yurt dışına gidip öldürsünler diye… Bu pazarlamadır.’’

Bununla beraber, ‘ücretli vatanseverlik’ konusunu ilk raporlaştıran isimler olan senatör John McCain ve senatör Jeff Flake’in günlerdir süren tartışmalar süresince raporlarını hiç gündeme getirmemeleri de dikkat çekiyor. Sadece Senatör McCain, futbolcuların protesto haklarını desteklediğini belirten bir açıklama yapmakla yetindi.