Skip to content
Menu

Binlerce Rohingyalı Müslüman daha Bangladeş sınırına sığındı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2017)

Myanmar’ın Arakan eyaletinde Budist çetelerin şiddeti ve devletin etnik temizlik politikasının tehdidi altında kalan Rohingyalı Müslümanlardan binlercesinin daha Bangladeş sınırına yığıldığı bildirildi. Halen Bangladeş’in sınırına yakın kesimlerinde 500 bini aşkın Arakanlı Müslüman, aşırı kalabalık derme çatma kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) Pazartesi günü Bangladeş Myanmar sınırının Palong Khali kesiminde çektiği görüntüler, binlerce Rohingyalının sınırı geçmeye çalıştığını gösteriyor. Bölgedeki gözlemciler, yeni mülteci akınının haftasonu başladığını belirtiyor. Assosicated Press haber ajansının bölgedeki muhabirleri de bu yeni akını fotoğrafladı. Bazı mülteciler, gece Bangladeş sınır güvenliğince durdurulduklarını ve geceyi çamur içinde geçirmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

UNHCR sözcüsü Andrej Mahecic, örgütün Cenevre’deki merkezinde yaptığı açıklamada, Pazar akşamından beri 10 bin ila 15 bin arasında mültecinin daha sınırı geçtiğini tahmin ettiklerini söyledi. Böylece 25 Ağustos’tan beri Myanmar’dan kaçan Rohingyalı sayısı 582 bine ulaştı. Bu mültecilerin yüzde 60’ını çocuklar oluşturuyor. Birleşmiş Milletler’in çocuklardan sorumlu dairesi UNICEF, Salı günü yaptığı açıklamada, yeni ek fon sağlanmazsa, Rohingyalı çocuklara hayatta kalma desteğini sürdüremeyeceğini duyurdu. UNICEF, acil ihtiyaç olan 76 milyon doların sadece yüzde 7’sini alabildiklerini kaydetti.

UNHCR sözcüsü yeni mülteci dalgasının, köylerinin yakıldığını söyledikleri Palong Khali bölgesindeki Anjuman Para sınır geçiş noktasına geldiğini kaydetti: ‘’Bu sabah itibarı ile birçoğu hala Anjuman Para köyü yakınlarındaki pirinç tarlalarındaki su ve çamur zeminde sınırdan iç taraflara geçme iznini bekliyor”. Sığınmacıların bulundukları yerden Myanmar’daki silah sesleri duyulabiliyor.

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 25 Ağustos’ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) adlı örgütün militanlarının eş zamanlı olarak Myanmar güvenlik birimlerinin 30 ayrı noktasına düzenlediği saldırı sonrasında bölgede yaşayan Rohingyalı Müslümanların tamamına karşı topyekün şiddet, baskı ve temizlik operasyonları ile saldırıları başlamıştı. Rohingyalıların yurtlarından kaçışı, bazı küçük duraklamalar dışında 8 haftadır sürüyor.

AP muhabiri Bangladeş sınırına bu hafta ulaşan Rohingyalıların gördükleri şiddet karşısında dehşet içinde olduklarını ve büyük bir açlık yaşadıklarını belirtiyor. Budist çetelerin ve Myanmar ordu birliklerinin evlerine saldırıp yaktıklarını anlatıyorlar. Birleşmiş Milletler, Myanmar’da son 8 haftada yaşananları, ”ders kitaplarına girecek bir etnik temizlik örneği” olarak niteledi.

Myanmar hükümeti ise ‘etnik temizlik’ iddialarını bir kez daha yalanladı. Myanmar ordu sözcüsü, Rohingyalıların, Birleşmiş Milletler dahil uluslararası örgütlerin yardımına güvenerek bölgede yaşayan Budistlere kabalık yaptıklarını iddia etti. Sözcünün, Rohingyalılardan ‘Bengaller’ diye söz etmesi dikkat çekti. Myanmar, son yıllarda geliştirdiği bir resmi teori ile yüzyıllardır bölgede yaşayan Rohingyalıların, Myanmar yurttaşı olmadıklarını ve sınırı geçerek ülkeye kaçak girmiş Bangladeşliler olduklarını savunuyor. Ordu sözcüsü, ‘’Bangladeşlilerin, Rohingyalı değil Bangladeşli oldukları gerçeğini artık anlamaları gerek’’ diye konuştu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Myanmar yönetimi kendisini nasıl savunuyor?