Skip to content
Menu

Seleflerinden Trump’a yaylım ateşi: “Demokrasimiz tehdit altında”

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ekim 2017)

ABD’nin 43’ncü başkanı George W. Bush, görevi bıraktıktan sonra çok nadir kamuoyu önüne çıkıp konuşmasıyla biliniyordu. Ancak Perşembe akşamı New York’ta Goerge W. Bush Enstitüsünün düzenlediği etkinlikteki konuşması Amerikan gündemini dalgalandırdı. Bush, Cumhuriyetçi Partili başkan Donald Trump’ın üslup, tavır ve politikalarını, Trump’ın adını bir kez bile anmadan sert şekilde eleştirdi.

Bush, ABD’nin, demokrasisinin temellerini tehdit eden kendine özgü bir süreçten geçtiğini belirterek, ‘’Amerikan değerlerini ve kimliğini yeniden hatırlamamız ve yenilememiz gereken bir dönemdeyiz. Ülkemizi yenilemek için sadece değerlerimizi yeniden hatırlamamız yeterli’’ şeklinde konuştu.

Amerikan kimliğinin, ‘kan ve vatan’ zihniyetine değil, değerlere dayalı bir kimlik olduğunu söyleyen Bush, şöyle devam etti:

‘’Bu şu anlama gelir: Her etnik kökenden, her ırktan ve her dinden insan tam ve eşit Amerikalı olabilir. Bu, bağnazlığın veya beyaz üstünlüğü inancının hangi formda karşımıza çıkarsa çıksın, Amerikan inancından sapkınlık olduğu anlamına gelir.’’

ABD’de yükselen nativist milliyetçiliği de kınayan Bush, Amerikan politikasının da fabrikasyonların ve komplo teorilerinin etkinliğine girmesinden, bağnazlığın beslenerek teşvik edilmesinden yakındı.

Bush’un konuşması, partinin bir başka önemli ismi ve 2008 başkan adayı Senatör John McCain’in, ABD’de ‘kan ve vatan’ söylemi eksenli çiğ ve yapay milliyetçiliğin yükelişinden yakınmasından sadece iki gün sonra gelmesi dikkat çekti. Bush’un, 2000 yılında parti içi adaylık yarışında rakibi olan McCain, Bush’un bu konuşmasına da Twitter üzerinden, ‘’Arkadaşımın önemli konuşması, başkan George W. Bush bugün Amerika’yı herkes için umudun meşalesi yapan değerleri hatırlatıyor’’ şeklinde övgüyle karşıladı.

Amerikan gençliğinin pozitif rol modellerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Bush, ‘’Kamusal yaşamımızdaki kabadayı ve önyargılı bağnaz üslup ülkeye yayılıyor. Bu da zalimce yaklaşımlara ve bağnazlığa yol veriyor. Çocuklarımızın moral terbiyesinden taviz verilmesine neden oluyor’’ dedi. Bush, ‘’Ülkemizin kimliğinin, bu medeni değerleri sonraki kuşaklara aktarmamıza bağlı. Okullarımızda vatandaşlık kültürünün ve değerlerini yeniden öğretmemize ihtiyaç var’’ tespitinde bulundu.

Obama da Virginia da Trump’a yüklendi

ABD’de eski başkanların, görevdeki başkanları eleştirmesi bugüne kadar pek örneği yaşanmıyordu. Ancak Bush’un New York’ta Trump’a sert eleştirilerle dolu konuşmasını yaptığı saatlerde Trump’ın selefi Barack Obama da Virginia’da benzeri uyarılarda bulunması dikkat çekti. Demokrat Partinin Virginia eyalet vali adayı Ralph Northam’a destek için eyalete gelen Obama, tıpkı Bush gibi konuşması boyunca Trump’ı bir kez bile ismini anmadan eleştirdi.

Bugün Amerika’da öldüğü sanılan bazı politik söylemlerin yeniden hayat bulduğuna dikkat çeken Obama, ‘’Bu yarım yüzyıl geriye gitmektir. 21’nci yüzyıldayız, 19’ncu yüzyılda değil’’ şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Partili stratejist Ana Navarro, ‘’eski başkanların kenara çekilip yeni başkanın yoluna hiç çıkmaması geleneğinin bir kenara bıraklması zarureti oluştuğunu’’ belirterek, ‘’artık yeter, gün konuşmak ve pozisyona almak günüdür’’ yorumu yaptı.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

“Kan ve vatan”