Skip to content
Menu

Teknoloji tarihinde rekor teklif: Broadcom’dan Qualcomm’a astronomik öneri

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2017)

Çip üreticisi Broadcom şirketi, telekomünikasyon üretiminde rakibi olan Qualcomm firmasını satın almak için 105 milyar dolar teklif etti. Eğer bu satın alma teklifi kabul edilip de bu iki şirket birleşirse bu teknoloji sektörünün tarihindeki en büyük şirket birleşmesi olacak. Her iki şirket de, akıllı telefonların, laptop’ların, veri merkezlerinin, set üstü kutularının, oyun konsullarının yapımında kullanılan, çip, ekipman ve yedek parçalar üretiyor.

Broadcom şirketi, Pazartesi sabahı, Qualcomm firmasının hisselerinin yüzde 70’i için resmi teklifini sundu. Teklife göre Broadcom, Qualcomm’un her bir hissesine 60 dolar nakit ve Broadcom’un hisselerinden 10 dolarlık hisse ödeyecek. Qualcomm’dan yapılan açıklamada resmi teklifin pazartesi günü kendilerine ulaştığı ve şirketin yönetim kurulunca değerlendirmeye alındığı duyuruldu.

Aynı sektördeki bu dev birleşmenin, özellikle de WiFi ve Bluetooth alanında kısmi tekelleşmeye yol açma olasılığı ile anti-tekel mevzuatı açısından piyasanın denetim kurullarını harekete geçirebileceği endişesi konuşulurken Broadcom CEO’su Hock Tan, mevzuatı titizlikle incelediklerini ve satın almanın bu açıdan her hangi bir sorun yaşamayacağı sonucuna vardıklarını kaydetti.

Hock Tan, geçtiğimiz hafta Donald Trump’ı Beyaz Saray’da ziyaret ederek şirketin halen Singapur’da olan merkezini Delaware eyaletine taşıyacaklarını açıklamıştı. Qualcomm firması ise, bu yılın başında Apple’ın açtığı 1 milyar dolarlık dava sonrası hisse fiyatlarının düşmesiyle zor bir sürece girmişti.

Broadcom ve Qualcomm ne üretiyor?

Fortune dergisi verilerine göre Qualcomm’un yıllık geliri 22 milyar dolar ve Broadcom’un yıllık geliri ise 18 milyar dolar.

Günümüzde bilgisayar ve çiplerden, kablosuz internet sistemlerine, LED ekranlardan Bluetooth adaptörlerine kadar bir çok tekonoloji ve internet ağ ekipman ve parçasını üreten Broadcom firması 1991 yılında California Üniversitesi profesörü Henry Samueli ve öğrencisi Henry Nicholas tarafından kuruldu. 1998 yılında hisselerini halka arze ederek NASDAQ borsasına katıldı. 2009 yılında ilk kez Fortune 500 listesine giren şirket, 2016 başında Singapur merkezli Avago tarafından 37 milyar dolara satın alınmıştı. Broadcom çipleri HTC, Google ve Apple ürünlerinin yapımında kullanılıyor. Broadcom, GPS cihazlarına her hangi bir yeri 30 santimetre yanılma payı ile ‘pinpoint’ edebilme yeteneği kazandıracak bir çip üzerindeki çalışmasıyla da gündemde. Broadcom, Qualcomm şirketini satın alarak özellikle 4G/LTE alanındaki üretim açığını kapatmak istiyor.

Qualcomm firması ise 1985 yılında bir grup MIT ve San Diego Üniversitesi profesörünün ortak girişimi olarak San Diego’da kuruldu. Şirket günümüzde daha çok kablosuz internet ürünlerinin üretimine odaklı olarak faaliyetini sürdürüyor. Şirketin ürettiği ‘Snapdragon’ çipler, Samsung Galaxy S8, LG V30 ve Google’ın Daydream VR gibi cihazlarında kullanılıyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz