Skip to content
Menu

Uber ve NASA, ‘2020 yılında uçan araba’ için işbirliği yapacak

AMERİKA BÜLTENİ (9 Kasım 2017)

Küresel ulaşım ağı firması Uber ve NASA’nın 2020 yılında kentlerin göklerinde uçacak ‘uçan araba’ projesi için işbirliği yapmaya başladığı açıklandı. Uber’in ürün departmanı sorumlusu Jeff Holden, Portekiz’de katıldığı Web Zirvesinde, şirketin ‘Elevate’ adlı projesindeki önemli gelişmeleri açıkladı.

Şirket ilk kez 2016 yılı Eylül ayında açıkladığı ‘Elevate’ uçan taksi projesinin yaşama geçmesi için Dubai ve Dallas’ta çalışmasını sürdürüyor. Holden, ABD’nin ve dünyanın en büyük trafik sorununa sahip kentlerinden Los Angeles’ın da pilot projeye dahil edildiğini belirtti. Elon Musk’a ait Boring Şirketi de, Los Angeles’ın trafik sorununu kazacağı hız tünelleri ile aşma projesi üzerinde çalışıyor.

Uber ise trafik sorununu arabaları yer altına indirerek değil gökyüzüne çıkararak aşmayı hedefliyor.

Holden’in açıkladığı en çarpıcı bilgilerden biri ise Uber’in, uçak taksiyi yakın gelecekte günlük yaşamın bir parçası yapmak için yakın zaman önce Amerikan uzay ve havacılık dairesi NASA ile işbirliği anlaşması imzaladığı oldu. Anlaşmaya göre Uber, sadece uçan taksilere hizmet verecek yeni bir hava trafik kontrol sistemi geliştirecek. Uber ayrıca uçan taksilerinin sistem tasarımı için NASA’nın eski bir mühendisi ile de anlaştı.

Uber, uçan araba veya uçan taksi projesine odaklanan tek şirket değil. Airbus firmasının CityAirbus adlı projesi çerçevesinde üzerinde çalıştığı VTOL taksiler, 2018 yılında test sürüşlerine başlayacak. Ayrıca, bu yılın Eylül ayında Dubai’de ilk uçan taksi test sürüşünü başrıyla gerçekleştiren Volocopter adlı bir başka çalışma daha var.

 

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz