Skip to content
Menu

Kaçırdığı uçaklarla Manhattan’a inen çılgın pilot

AMERİKA BÜLTENİ (15 Kasım 2017)

30 Eylül 1956 gecesinin ilerleyen saatlerinde Manhattan’ın yukarı kesimindeki St. Nicholas Avenue üzerinde önce bir motor sesi duyuldu. Ardından bir eğitim uçağı karanlık caddeye iniş yaparak 191’nci Sokak ile St Nicholas Avenue’nin kesiştiği yerde durdu. Telsizleri ve ışıkları kapalı olarak inen uçaktan inen sarhoş pilotun adı Thomas Fitzpatrick veya daha sonra ünlenecek haliyle Tommy Fitz’di. New Jersey’deki Teterboro Havaalanından sarhoş halde ve izinsiz kaldırdığı uçağı önüne indirdiği bar, akşam saatlerinde içmeye başladığı bardı. Tommy Fitz bu barda beraber içtiği arkadaşlarına, ”New Jersey’den New York’a 15 dakikada gelebilirim” iddiasında bulunmuş onların inanmaması üzerine de bardan ayrılıp New Jersey’e giderek bunu yapabileceğini böylece ispatlamıştı.

Polis tarafından gözaltına alındı fakat uçak sahibinin şikayetçi olmaması nedeniyle sadece, otomobil yoluna uçak indirmekten dolayı 100 dolar para cezası verildi.

Bundan iki yıl sonra 4 Ekim 1958 gecesi Manhattan’ın yukarı kesimi bir kez daha alçaktan uçan ve caddeye iniş yapan bir uçağın motor sesiyle irkildi. Amsterdam Avenue ile 187’nci Sokağın kesiştiği noktada duran uçaktan yine Tommy Fitz indi.

Yine Teterboro’dan çalarak izinsiz uçurmuştu uçağı. Bu kez gerekçesi, akşam saatlerinde içtiği barda bazı müşterilerin, onun iki yıl önce barın önüne uçak indirdiğine inanmamalarıydı. Buna sinirlenen Fitz, ikinci kez uçakla Manhattan’a inerek, bar müşterilerine gerçeği göstermişti. Fakat bu kez para cezası ile kurtulamadı. Yargıç, ”New York’a çalıntı bir şeyi getirmekten” 6 ay hapis cezası verdi.

Fitz’in, sarhoş halde, gece karanlığında, Manhattan’da her iki tarafında arabaların park ettiği karanlık caddelere hem de iki kez uçakları hiçbir kaza yapmadan başarıyla indirmesi, bazı havacılık uzmanlarına göre ‘mucize gibi bir başarı’ydı. Bu nedenle de yasadışı maceralarına rağmen havacılık kesiminde hayranlık uyandıran bir isim oldu.

Uzun yıllar Manhattan’ın Washington Heights semtinde yaşayan Fitz, 2009 yılında hayatını kaybetti.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Atıyla şehir içinde sürat yaptığı için tutuklanan ABD Başkanı