Skip to content
Menu

Michael Flynn itirafçı oldu; Muller soruşturması Beyaz Saray’a sıçradı

AMERİKA BÜLTENİ (1 Aralık 2017)

Rusya’nın ABD politikasına yasadışı müdahalesi konusunda soruşturmayı yürüten özel yetkili bağımsız soruşturma konseyinin başkanı Robert Mueller, soruşturmayı doğrudan Donald Trump yönetimine yönlendirebilecek, bugüne kadarki en önemli hamlesini yaptı.

Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli general Michael Flynn’ın, 22 ve 29 Aralık 2016 tarihlerinde Rusya’nın Washington DC büyükelçisi Sergey Kislyak ile buluşmasında Rusya’ya yönelik ambargoları görüştüğü ancak, yemin ederek göreve başladıktan iki gün sonra, 24 Ocak’ta günü FBI ajanına verdiği ifadesinde bu konunun görüşülmediğini beyan ederek, federal soruşturma otoritelerine yalan beyanda bulunma suçu işlediği açıklandı. Flynn’ın işlediği suçun 5 yıl hapis cezası var.

Muller’ın ofisinden bu açıklama yapıldıktan kısa süre sonra, bir şok haber daha geldi. Flynn’ın itirafçı olacağı açıklandı. Kısa süre sonra Washington DC’de mahkemeye getirilen Flynn, suçunu kabul ederek itirafçı olmayı kabul etti.

Trump’ın seçim kampanyası ile Rusya arasında iddia olunan yasadışı ilişkiyi en iyi bilebilecek durumda olan isimlerden biri olan Flynn’ın, Muller soruşturması ile işbirliği yapmayı kabul etmesi, Donald Trump yönetimini de ilk kez doğrudan soruşturmanın radarına soktu. Trump ve yönetimin üst düzey isimlerinin, FBI’ın Flynn hakkındaki tutuklama kararını ve Flynn’ın itirafçı olmayı kabul ettiğini televizyon haberlerinden öğrendiği belirtiliyor.

Demokrat Parti Ulusal Komite Başkanı Tom Perez yaptığı açıklamada, Trump’ın artık, Flynn’ın bu yasadışı görüşmelerinde ilgisi olmadığını söyleyemeyeceğini savundu.

Flynn, Muller Soruşturmasının Trump’ın ekibinden suçladığı dördüncü isim oldu. 30 Ekim günü Trump’ın seçim kampanyasının eski yöneticisi Paul Manafort ile kampanyada görev alan ortağı Rick Gates gözaltına alınarak resmen suçlanmıştı. İkili suçlamaları reddediyor. Flynn ise, Trump’ın seçim kampanyasının dış politika danışmanı George Papadopoulos’tan sonra resmi otoritelere yalan ifade verdiğini kabul eden ikinci isim oldu.

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Öfkeli generalin Washington’a geri dönüşü