Skip to content
Menu

Venezuela yerel seçimlerinde sürpriz yok; Maduro kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (11 Aralık 2017)

Venezuela’da Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Nicolas Maduro’nun başında olduğu sosyalist rejim 335 belediyenin yüzde 90’ından fazlasını kazanarak seçimin galibi oldu. Üç büyük muhalefet partisinin boykot ettiği ve katılım oranının yüzde 47’de kaldığı seçimde Maduro rejimini ilk sayımda, muhalefetin kalesi yerleşim yerlerinin de olduğu 42 belediyenin 41’ini kazanmış görünüyordu. Maduro daha sonra yaptığı açıklamada, toplam 335 belediyenin 300’den fazlasını kazandıklarını söyledi. ‘’Bu büyük zaferden çok mutluyum’’ diye konuşan Maduro, ‘’şimdi 2018’e hazırlanalım’’ çağrısı yaptı. Maduro, seçimi boykot eden üç büyük muhalefet partisinin 2018 başkanlık seçiminde aday göstermesini yasaklayarak bu hazırlıkların ilk adımını attı. Maduro’nun seçime katılmayan muhalefetin yakın gelecekte politik haritadan tamamen silineceklerini söyledi.

Muhalefet ise, Maduro’nun tam kontrolündeki taraflı bir seçim kurulunca yönetileceği, oy sayımının şeffaf olmayacağı ve bütün devlet imkanlarının iktidarın kazanması ve muhalefetin engellemesi için kullanıldığı gerekçeleriyle seçimi boykot etmişti.

Devlet başkanlığı seçiminin 2018 ilkbahar aylarında yapılması bekleniyor. Muhalefet ise iki popüler lideri, Leopoldo Lopez ev hapsinde ve Henrique Capriles siyasi yasaklı olduğu için kendisini birleştirecek lider bulmakta zorlanıyor.