Skip to content
Menu

FCC, internet servisi sağlamada ‘tarafsızlık’ sınırlamalarını kaldırdı

AMERİKA BÜLTENİ (14 Aralık 2017)

ABD’de telekomünikasyon ve yayın hizmetleri konularında en üst düzenleme kurulu olan Federal Komünikasyon Kurulu (FCC), Obama döneminde, internet servis sağlayıcılara (ISP) getirilen, internet siteleri ve uygulamalarını yavaşlatma, bloklama veya kayırma yasağını kaldırdı. Karar, 5 üyeli kurulda, iki Demokrat Partili üyenin aleyhte oyuna karşı üç Cumhuriyetçi üyenin oyu ile alındı.

Karar, internet açısından neden kötü?

Bu kararla, internet servisini sağlayan birkaç telekom şirketi, istedikleri ücretleri ödeyen siteleri hızlandırıp, para ödemeyen sitelere erişimi yavaşlatabilecek. Ayrıca kendi servis ağı üzerinden istedikleri siteye erişimi içeriği yasal olsa bile engelleyebilecek.

Böylece internet servisini sağlayan kablo ve telefon firmaları, hızlı internet ve yavaş internet kanalları açabilecek. Bir servis sağlayıcı, rakip firmalara ait web sitelerini yavaşlatabilir, katılmadığı politik görüşlerin yer aldığı içeriklerin internet kullanıcılarına ulaşmasını engelleyebilir. Yine ISP, sadece birkaç büyük web sitesinin ödeyebileceği ücretler talep edebilir.

Karar, teknolojik rekabet ve yeniliklerde de önemli etki doğuracak. Örneğin kendi video paylaşım sitesi olan bir ISP, rakip video paylaşım sistemini, örneğin Netflix’i yavaşlatarak tüketiciyi Netflix’i bırakmaya zorlayabilecek.

ISP’ler, güçlerini kullanarak, internet sitelerini, otosansüre zorlayabilir.

ISP’ler ne diyor?

AT&T, Comcast ve Verizon gibi büyük ISP’ler ise, FCC’nin yasağı kaldırması ile yeni internet ağı yatırımlarına milyarlarca dolar harcanmasına olanak sağlayacağını ve gelecekte bir yönetimin interneti ücretli hale getirme olasılığını yok edeceğini savunuyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz