Skip to content
Menu

Bazı sözlüklere göre 2017 yılının kelimeleri

AMERİKA BÜLTENİ (26 Aralık 2017)

Yıl sonunun gelmesiyle, bir çok sözlük otoritesi de, o yılda en fazla kullanılan veya en etkili olduklarını düşündükleri sözcükleri açıklıyor. Şu ana kadar yapılan açıklamalar çerçevesinde bazı sözlük ve ülkelere göre 2017 yılının kelimeleri şöyle:

Global Language Monitor: ‘Truth (Gerçek)’

Dünya dillerindeki ve küresel trendlerdeki değişimleri anlık izleyen Texas merkezli danışmanlık şirketi GLM’a göre, 2.38 milyar insanın belli düzeyde konuştuğu İngilizcede 2017 yılının kelimesi ‘Truth’. Trump’ın herkesin bildiği gerçekleri bile kabullenmeyerek ‘yalan haber’ deyip geçiştirmesi ile başlayan süreçte en çok konuşulan şeylerden biri oldu ‘truth’.

GLM’e göre yılın deyimi, güçlü erkeklerin emirlerindeki veya çevrelerindeki kadınlara yönelik cinsel taciz ve tecavüzleri hakkında ifşa dalgasını başlatan “Weinstein Effect” ve #MeToo sosyal medya etiketi. ‘Nuclear Option (nükleer seçenek)’ ve ‘deep state (derin devlet)’ de ilk üçe giren diğer iki deyim.

GLM’e göre yılın isminin sahibi ise, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping. Donald Trump ve Papa Fransis de ilk üçteki diğer iki isim.

Oxford Sözlüğü: Youthquake (gençdepremi)

Gençlerin katılımı ve eylemlerinin kültürel politik ve sosyal derin değişimlere yol açmasını ifade eden ‘youthquake’ terimi, Oxford sözlüğüne göre yılın sözcüğü. Oxford’a göre, 1960’lı yıllardaki gençlik devrimi sırasında üretilen sözcüğün 2017 yılı içinde kullanımı yüzde 40 arttı. İngiltere ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde gençlerin sandığa giderek oy kullanması, anketlerde öngörülenlerin aksine sonuçlar çıkmasına neden oldu. Oxford’un yılın kelimesine güçlü adayları arasında, ‘kendi düşündüğüne ve kabulüne ters bir fikir duyduğunda hemen rencide olanları anlatan “broflake” sözcüğü veya Rusların seks kasedi şantajını anlatan ‘kompromat‘ sözcükleri de yer alıyordu.

Merriam-Webster: Feminism

Amerikan İngilizcesinin en önemli sözlüğü olan Merriam-Webster’a göre 2017’nin kelimesi, feminism. Sözlük, yılın ikinci yarısında başlayan cinsel tacizleri ifşa akınının, kadının eşitlik sorunu ve toplumdaki yeri konusunda çok tarihi bir tartışma başlattığına dikkat çekiyor.

Collins Dictionary: Fake News (yalan haber)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, beğenmediği her haberi niteleme sözcüğü olan ‘fake news’in kullanımı son bir yılda yüzde 365 arttı.

Dictionary.com: ‘Complicit (suça yardım)’

Sözlükten yapılan açıklamada, İngilizcede ‘suça iştirak’, ‘suç ortaklığı’, ‘yardım ve yataklık‘ anlamlarına gelen sözcüğün 2017 yılında Amerikan kültür ve politikasında yeniden büyük ilgi kazandığı belirtilerek, ‘’suç ortağı olmayı reddetmenin de aynı şekilde 2017’ye ruhunu veren şeylerden’’ olduğu kaydedildi. Dictionary.com, complicit sözcüğünü, ‘’Yasadışı veya sorunlu bir fiile katılmayı seçmek, özellikle de başkalarıyla birlikte bir suça iştirak’’ şeklinde tanımlıyor.

Avustralya Ulusal Sözlüğü: Kwaussie

Avustralya Ulusal Sözlük Merkezi, yılın kelimesi olarak, Avustralya’da yaşayan Yeni Zelanda kökenliler için kullanılan ‘kwaussie’ sözcüğünü seçti. ‘Kiwi’ ve ‘Aussie’ sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuş bir adlandırma.

Japonya’da yılın ‘Kanji’si: 北 (Kita).

Sözcük anlamı, ‘kuzey’.  Kuzey Kore’nin bazıları Japonya üzerinden uçan füze denemeleri, Kyushu adasının kuzeyindeki yağmur ve sel felaketi, en kuzeydeki Hokkaido adasında üretimin düşüklüğü nedeniyle patates kıtlığı gibi nedenlerle, Japonya Kanji Doğru Kullanma Derneğince ‘kuzey’ sözcüğünün kanjisi, yılın kanjisi seçildi.