Skip to content
Menu

Japonya’da erken uyarı sisteminin yanlış deprem alarmı korku yarattı

AMERİKA BÜLTENİ (5 Ocak 2017)

Japonya’da, Deprem Erken Uyarı sistemi, ülkede belli şiddetten fazla bir yer sarsıntısının 7-10 saniye kadar öncesinde, cep telefonlarına mesajla veya TV- radyo yayınlarını keserek deprem alarm mesajı gönderen bir işleyişe sahip. 5 Ocak Cuma günü yerel saatle 11:02’de Tokyo ve çevresinde cep telefonlarına gelen ve radyo ve TV’lerde aniden beliren mesajda, Ibaraki sahilinde 6.4 şiddetinde deprem meydana geldiği belirtilerek, ‘’şiddetli sarsıntıya hazır olun!’’ ifadesi yer alıyordu. Milyonlarca Tokyolu bulunduğu ortama en uygun deprem pozisyonuna geçerek beklemeye başladı. Ancak neredeyse bir dakika geçmesine rağmen bekledikleri şiddetli sarsıntı bir türlü başlamadı.

Bu durum sosyal medyada büyük tartışmalara neden olurken, Japonya Meteoroloji Ajansı, yanlış alarmın nedenini açıkladı.

Ibaraki’de meydana gelen depremin gerçek şiddeti 4.4’tü (Japon skalasına göre 3 şiddetinde). Ancak İbaraki depremi ile tam aynı anda Toyama vilayetinde de 3.9 (yine Japon skalasına göre 3 şiddetinde) bir deprem daha olmuştu. Ülkenin her yerine yerleştirilen 4235 sismometrenin veri akışı ile çalışan sistem, aynı saniyede meydana gelen bu iki depremi tek bir deprem gibi algılamış, iki ayrı yerde hissedileceğinden dolayı da büyük bir sarsıntı gibi okumuştu. Meteoroloji Ajansı, sistemdeki bu hata ile ilgili daha kapsamlı bir inceleme başlatıldığını ve tekrarlanmaması için ne yapılması gerektiği konusunda gerekli çalışmalara başlandığını duyurdu.

Erken Uyarı Sistemi, Japonya deprem şiddeti skalasına (Shindo) göre 5 şiddeti ve daha büyük bütün sarsıntılarda otomatik olarak uyarı mesajını, sarsıntı uyarısını aldığı sismometrelerin olduğu bölgelerdeki herkese gönderiyor. Uyarı, telefon abonelerine sesli ve görüntülü ekran mesajı olarak gelirken, televizyon yayınları da kesiliyor, televizyon tamamen kapalı değilse izlenmiyorsa bile açılarak ekranda deprem uyarı mesajı sesli ve yazılı olarak beliriyor. Bölgedeki bütün halk hoparlörlerinden de uyarı yapılıyor.

Cuma günü, Tokyo’nun merkezi bölgelerinden Shibuya’da, 84 halk hoparlörü çok güçlü şekilde deprem uyarı mesajı vererek saniyeler sonra büyük bir sarsıntı yaşanacağını duyurdu.

Bazıları, uyarıdan sonra sadece çoğu kişinin hissetmediği hafif bir sarsıntı gelmesine tepki gösterdi. Sosyal medyadan, ‘kalp hastalarına bunun hesabını kim verecek’ diye soranlar oldu. Ancak bazı Japonlar ise, deprem uyarı sisteminin gerekli bir sistem olduğunu, bu yanlış alarmın da, ‘hiçbir şey olmasa bile şiddetli bir depremi hatırlatarak hazırlığın gözden geçirilmesine hizmet edeceğini’ savundu.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz