Skip to content
Menu

Davos bu yıl, Merkel – Trump savaşına sahne olabilir

AMERİKA BÜLTENİ (16 Ocak 2018)

Aylardır koalisyon görüşmeleri nedeniyle küresel gündemden uzak kalan Angela Merkel geri dönüyor. Alman Şansölyesinin 23-26 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kentinde bu yıl 48’ncisi yapılacak Dünya Ekonomi Forumuna katılacağı açıklandı.
Öte yandan sürekli küresel elitlerden yakınmasıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump da, ‘küresel elitlerin’ rock festivali gibi olan Davos’a, hem de Davos tarihinin en geniş ABD kafilesiyle katılmaya karar verdi. Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un da katılmasıyla Davos’un, uluslararası toplumu çok yakından ilgilendiren dev bir atışmaya sahne olmasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.
Çünkü yanında 6 bakan, Beyaz Saray’ın bütün üst yönetimi, damadı Jared Kushner ve çok sayıda üst düzey kurum yöneticisi ile Davos’a çıkarma yapacak Trump’ın vereceği mesajın, ‘Önce Amerika’ olacağı, ABD dışişleri bakanlığınca da açıklandı. Açıklamada, Trump’ın, küresel liderlere, ‘’Amerikan ekonomisini, Amerikan endüstrisini ve Amerikan çalışanları önceleyen politikalarını’’ anlatacağı kaydedildi.
Buna karşılık Merkel ve Macron’un vereceği mesajlar ise, uluslararası toplumda işbirliği, açıklık ve özgürlükçü değerlerin teşviki yönünde olacak. Trump’dan iki gün önce 24 Ocak’ta konuşacak Macron’un İngiltere’nin ayrılmasına rağmen Avrupa Birliğinin güçlü şekilde yoluna devam ettiği mesajının yanı sıra, Trump’ın ‘önce Amerika’ politikasına karşı liberal demokratik değerleri öne çıkaran bir konuşma yapacağı kaydediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan Alman yetkililer, önceki iki yıl da Davos’a katılmayan Başbakan Merkel’in katılacağını teyid ettiler. 12 Ocak günü Sosyal Demokratlar ile büyük koalisyon kurmakta prensipte anlaşarak, yeni bir erken seçim olasılığını şimdilik ortadan kaldırmış halde Davos’a gelecek Merkel, böylece aylardır ilk kez Berlin dışına ilgisini çevirme fırsatı bulacak.
Merkel ve Trump son bir yılda bir kaç kez bir araya geldiler. Bu görüşmelerin en ilginci ise 2017 yılı Mart ayında Beyaz Saray’da, gazetecilerin önünde el sıkışmayı reddettikleri görüşme olmuştu. Merkel, G20 zirvesi öncesinde de, yeni Amerikan yönetiminin, küreselleşme sürecini, herkesin kazandığı bir süreç olarak değil, kazananlar ve kaybedenler olması gereken bir süreç olarak okuduğu eleştirisinde bulunmuştu. Aynı ay, Alman Parlamentosuna hitap ederken de, ‘’Dünyadaki sorunları, daha çok izolasyon ve korumacılıkla çözeceğini sanan herkes büyük bir yanlış içinde’’ uyarısında bulunmuştu.
2017 yılında Davos’a gelerek foruma katılan ilk Çin devlet başkanı olan Xi Jinping de, Washington’a hakim olan korumacı zihniyeti eleştirmiş ve dünyanın daha çok işbirliğine, serbest ticarete ve küresel sorunları beraber çözmeye ihtiyacı olduğunu savunmuştu.

Trump, Clinton’dan beri katılan ilk ABD başkanı

İsviçreli ekonomi profesörü Klaus Schwab tarafından ilk kez 1971 yılında organize edilen Dünya Ekonomi Fuarı, her yıl Ocak ayında küresel ekonominin önemli isimlerinin neredeyse tamamını bir araya getirmesiyle dünyanın en önemli forumlarından birine dönüşmüş durumda. Bu yıl da 60 devlet veya hükümet başkanının yanı sıra, yüzlerce ülkeden bakanlar, CEO’lar, ekonomistler ve gazeteciler de foruma katılacak. 23 Ocak’ta Hindistan Başbakanı Nerandra Modi’nin konuşması ile başlayacak foruma katılacak dünya liderleri arasında Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Theresa May ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu gibi isimler de yer alıyor.

ABD iş dünyası ve Kongresinden her yıl oldukça kalabalık heyetler foruma katılırken, ABD başkanları ise çok sık katılmıyor. Foruma katılan son ABD başkanı 2000 yılında Bill Clinton olmuştu. George W. Bush ve Barack Obama, sekiz yıllık başkanlıkları boyunca foruma hiç katılmamışlardı.

Demokratlar da anti-Trump koroya katılacak

Öte yandan bazı Amerikan Kongre üyeleri de, Trump’ın heyetinden bağımsız olarak Davos forumuna katılacak. Trump’a tepki olarak Senatörlükten ayrılacağını açıklayan Cumhuriyetçi Partili Tennnessee Senatörü Bob Corker, Davos forumuna katılacağını açıklamıştı. Demokrat bir milletvekili grubu da Davos’a katılarak dünyaya ABD’nin Trump’dan ibaret olmadığı mesajı verecek. Daha önce İsviçre Büyükelçiliği de yapan Demokrat Partili Virginia milletvekili Don Beyer, ”Biz, ABD’nin hala küresel liderlik ve enternasyonalizme ilgisini yitirmediğini göstermek istiyoruz. Dünya’ya, Donald Trump’ın ABD’deki tek politik lider olmadığını ve ABD’deki herkesi temsil etmediğini hatırlatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz