Skip to content
Menu

Medya ilk kez dünyanın en az güvenilen kurumu ama gazetecilere güven yükselişte

AMERİKA BÜLTENİ (23 Ocak 2018)

Edelman Güven Barometresinin 2018 sonuçları, dünyanın ‘gerçekler’ konusunda büyük bir güvensizlik içinde olduğunu gösteriyor. 28 büyük ülkede her yıl yapılan güven araştırması, 2017 yılına göre işdünyası, hükümetler, NGO’lara güvende pek değişiklik olmadığını gösteriyor. Medya ise, Edelman Güven Barometresinin hazırlanmasından beri ilk kez bu yıl en az güvenilen kurum oldu. Sadece 6 ülkede medyaya güven yüzde 50’nin üzerinde. Bunların da 5’i üçüncü dünya ülkeleri.

Barometre, dünyanın bir çok köşesinde insanların kendilerini, ‘sadece hemfikir olduklarınu duydukları’ haber balonlarının içine hapsettiklerini belirledi. Edelman raporunu bunu, insanların sadece istedikleri müzikleri dinlediklerini bir ‘playlist’ yapmalarına benzetiyor. Çoğu kişi bu nedenle haber olarak sadece sosyal medyadan besleniyor. Ana akım medya kaynaklarından haber okumalarının haftada bir kereyi geçmediğini belirtenlerin oranı yüzde 50’nin üzerinde. Yüzde 60, haber kurumlarının son derece politize olduğunu düşünürken, yüzde 50 ise haber kurumlarının elitist bir yaklaşım içinde olduğu değerlendirmesi yapıyor. Her 10 kişiden 7’si, ‘yalan haber’in bir silah olarak kullanılmasından endişe duyduğunu dile getiriyor.

‘Sadece bana benzeyenlerin verdikleri haberlere güveniyorum’ seçeneği dip yaptı

Ancak bu yıl umut veren değişimler de var. Medyaya bir kurum olarak duyulan güvensizliğe rağmen gazetecilere güvende ise yüzde 12 puanlık bir artış söz konusu. Edelman raporu bu paradoksun insanların medya kavramına yükledikleri anlamdan kaynaklandığı yorumu yapıyor. Medya dendiğinde çoğu kişinin aklına geleneksel gazetecilikten çok sosyal medyanın gelmesi de bunda rol oynuyor.  ‘Sadece kendim gibi olanların haberlerlerine açıklamalarına güveniyorum’’ seçeneği bu yıl gerileyerek tüm zamanların en alt düzeyine düştü. ”Teknik uzmanların (yüzde 63) ve akademisyenlerin (yüzde 61) açıklamalarına güveniyorum” seçeneği ilk iki sıraya yerleşti.

Çin ‘güven’de yükselirken, ABD rekor düzeyde düşüş yaşıyor

Öte yandan barometrenin en çarpıcı göstergelerinden biri ise dünyanın en güçlü iki ülkesi Çin ve ABD’nin ‘güven’ konusuna zıt bir trend içinde olması. ABD, Edelman Barometresinin tarihindeki en büyük güven erozyonunu yaşayarak, bütün kurumlara ortalama yüzde 37 güven kaybıyla dünyada en fazla güven kaybeden ülke oldu. Çin ise, ortalama 27 puan artışla endeksin en fazla puan artıran ülkesi konumuna yükseldi.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz