Skip to content
Menu

Macron’dan Fransa’da İslam’ı topluma entegre etmek için yeni laikilik planı

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2018)

Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron, ‘’Fransa’nın İslam’ı sosyal dokusuna alması ve ulusal uyumu sağlaması için bu din özelinde yeni bir laiklik planı üzerinde’’ çalıştıklarını açıkladı. Macron, Fransız Pazar gazetesi Journal du Dimanche’yer vediği röportajda, ‘’benim amacın laikliğin temelinde yatan şeyi yeniden keşfetmek’’ dedi. Macron, bu yılın ilk yarısında uygulamaya koymayı hedeflediği planı hakkında somut detay vermekten kaçındı ancak ‘Fransa’da İslamı yeniden yapılandırma’ konusuna ilgi duyduğunu kaydetti. Planın nihai amacı ise dini aşırılıkla mücadele ve dindarlığı ise Fransanın toplumsal dokusuna entegrasyona teşvik olacak.
Fransa, 1905 yılında din ve devlet işlerini ayırmasından beri dünyada laiklik konusunda en hassas ülkelerden biri. Yasa gereği kamu okullarında Hristiyanlığa ait olanlar da dahil hiçbir dini sembol sokulamıyor. Ancak ülkenin sıkı laiklik ilkesi, son yarım yüzyılda gelen Müslüman göçmenler nedeniyle çeşitli testlerle yüzyüze kalıyor. Bugün Fransa’daki 5,7 milyon Müslüman ülke nüfusunun yüzde 9’unu oluşturuyor.
Ülkedeki ana tartışma konusu ise Müslüman kızların kamu okullarına başları örtülü olarak girip giremeyecekleri ile, özellikle Cuma günleri sokaklarda namaz kılınmasına izin verilip verilmemesi konularına yoğunlaşıyor. Ülkedeki aşırı sağ muhalefetin yönetimindeki şehirlerden birinin, Ocak ayında Müslüman ve Yahudi öğrencilerin domuz eti içermeyen menü talebini reddetmesi tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
Bütün bu tartışmalara rağmen Pazar günü sonuçları açıklanan bir ankete göre Fransızların yüzde 56’sı İslam’ın Fransa toplumu ile uyumlu olabileceğine inandıklarını gösterdi. Yüzde 43 ise, İslam’ın Fransa toplumu ile uyumsuz olduğu görüşünde.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz