Skip to content
Menu

İşte Boston Dynamics’in Japon sahibi; Masayoshi Son

SoftBank Group CEO’su Masatoshi Son, Tokyo’da 20 Tammuz 2017 günü bir konferans sırasında Boston Dynamics’in SpotMini adlı robot ile sahnede.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Şubat 2018)

Teknoloji meraklıları her ne kadar bugünlerde Boston Dynamics‘in dehşete düşürürken düşündüren robotlarını konuşsa da, teknoloji dünyasının derinliklerinde herkesin konuştuğu kişi Boston Dynamics’in de sahibi olan Masayoshi Son.

Kore kökenli Japon işadamı, 2017 yılında kurduğu 100 milyar dolarlık özel sermaye fonu ile yapay zeka ve robot teknolojisinin geleceğinde belirleyici bir aktöre dönüşme yolunda.

BigDog, Atlas gibi küresel şöhret ulaşmış robotları ile ünlü Boston Dynamics, Marc Raibert tarafından 1992 yılında yan labortuvar olarak çalıştığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndan (MIT) ayrılarak kuruldu. Robot tasarımının öncülerinden olan firma, 2013 yılında Google’ın sahibi olan Alphabet Group tarafından açıklanmayan bir fiyata satın alınmıştı. Firma, 2017 yılının Temmuz ayında ise yine açıklanmayan bir fiyata SoftBank tarafından satın alınmıştı.

Japonya’nın en önde gelen telekomünikasyon ve yatırım firması SoftBank Grubunun kurucusu ve CEO’su olan Masayoshi Son, yaklaşık 25 milyar dolarlık servetiyle bu ülkenin en zengin kişisi konumunda. 60 yaşındaki işadamı, 2000 yılındaki dot.com krizinde yaklaşık 70 milyar dolar zarar etmesine rağmen son 18 yılda art arda gerçekleştirdiği yatırımlarla dünyanın en zengin kişilerinden biri olmayı başardı.

Üniversite eğitimini ABD’de alan Son, teknoloji yatırımcılığına daha California Üniversitesinde son sınıf öğrencisiyken başladı. Bu sırada geliştirdiği tercüme cihazını Sharp şirketine 1,7 milyon dolara sattı. Yine öğrenciyken, Japonya’da ikinci el video oyun cihazlarını borçlanarak satın alıp, ABD’nin değişik yerlerinde restoran ve öğrenci yurtlarına yerleştirerek bunlardan 1,5 milyon dolar daha kazandı.

İnternetin oldukça büyüyecek bir pazar olacağına inandığı için 1995 yılında Yahoo hisseleri satın almaya başladı. 1999 yılında Alibaba’nın 20 milyon dolarlık hisselerini satın aldı. Halen sahibi olduğu ve Yahoo! Japan’ı da yöneten Yahoo! BroadBand şirketini 2001 yılında kurdu. 2004 yılında mobil telefon ve internet servisinde üçüncü sırada olan Japan Telecom şirketini satın alınca, sektörün en güçlü isimlerinden biri oldu. 2006 yılında, Vodafone Grubunun Japonya şirketini 15 milyar dolara satın aldı ve yeni mobil telefon şirketinin adı SoftBank Mobile olarak değiştirildi.

2012 yılında ABD’nin dördüncü büyük cep telefonu firması olan Sprint Nextel’in yüzde 70 hisessini 20 milyar dolara satın aldı.

2016 yılında İngiltere merkezli Avrupa’nın en büyük teknoloji firmalarından biri olan çip ve yazılım üreticisi ARM Holding’i 31 milyar dolara satın aldı.

WeWork firmasına 4,4 milyar dolar yatırdı ve yakında bu firmayı ve web sitesini dünyanın en büyük işyeri kiralama sosyal platformu yapmayı hedefliyor.

Son’ın en büyük ilgi alanı olan yapay zeka konusunda çalışmaları için biyoeczacılık firması Roivant’a 1,1 milyar dolar yatırdı.

SoftBank grubu halen, Toyota, Mitsubishi ve NTT’den sonra Japonya’nın dördüncü büyük şirket grubu. YMobile’dan Boston Dynamics’e ve Fortress Investment Group’a kadar birçok yan şirketi daha olan SoftBank Grubunun, Alibaba’dan (yüzde 29.5), Uber’e (yüzde 15) kadar bir çok büyük teknoloji firmasında da ortaklığı var. Çin’in Didi Chuxing, Hindistan’ın Ola ve Singapur’un Grab firmalarının da en büyük yatırımcısı artık o.

En büyük atağını ise 2017 yılında kurucusu olduğu SoftBank Vizyon Fonu (SoftBank Vision Fund)’ adlı özel sermaye fonuna, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi hükümetleri ve Apple, Qualcomm, Foxconn ve Sharp gibi bir çok firmayı para yatırmaya ikna ederek 100 milyar dolarlık bir yatırım gücü oluşturmasıyla yaptı. Teknoloji dünyasının en büyük özel sermaye fonu konumunda olan SoftBank Vizyon Fonu, yapay zeka, veri iletişimi ve robot teknolojisinde yarının dünyasının inşası alanında çalışma ve yatırımlar yapıyor.

İngiliz çip üreticisi ARM’nin yanı sıra, yapay zeka bilgisayarcılığında dominant çip üreticisi olan Nvidia’yı da satın alan Son Masayoshi, Boston Dynamics firmasını satın aldıkları gün yaptığı açıklamada, ‘’Bugün bizim insani kapasitemizle çözemediğimiz hala bir çok konu var. Akıllı robotlar, enformasyon devriminin bir sonraki aşamasının en kilit taşıyıcısı olacak’’ şeklinde konuşmuştu.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz