Skip to content
Menu

Slovakya’da bakanın da karıştığı yolsuzluğu araştıran gazeteci öldürüldü

AMERİKA BÜLTENİ (26 Şubat 2018)

Slovakya’da iktidar partisi ile irtibatlı bir müteahhit hakkındaki vergi yolsuzluğu iddialarını gündeme getirip soruşturan gazeteci nişanlısı ile birlikte öldürüldü. 27 yaşındaki Slovak gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısından bir haftadır haber alamayan yakınlarının haber verdiği polis, genç çifti başkent Bratislava’da beraber yaşadıkları evde birer kurşunla öldürülmüş halde buldu.

Slovakya polisinin üst düzey ismi Tibor Gaspar, ‘’cinayetin, Kuciak’ın gazetecilik aktiviteleriyle ilgisinin olmasının büyük olasılık olduğunu’’ söyledi. Gaspar, ülkenin bir gazeteciye saldırıya ilk kez tanık olduğunu da işaret etti.

Polisin verdiği bilgiye göre gazeteci göğsünden aldığı kurşunla ölürken, nişanlısı genç kızın ise kafasına ateş edilmiş. Çiftin, Perşembe ile Pazar günü arasında öldürüldüğü değerlendiriliyor.

Aktualne.sk adlı haber sitesine çalışan Kuciak, vergi yolsuzluğu konusundaki haberleriyle biliniyordu. 9 Şubat’ta yayınlanan son haberi de yine Bratislava’nın en lüks apartman kompleksi etrafındaki vergi yolsuzluğu ilişkisi hakkındaydı. Haber bir şirketin skandalın odağındaki firmalarla şüpheli transferlerini göz önüne seriyordu. Bu haber, Kuciak’ın aylardır araştırıp gündemde tuttuğu bir konuydu. Geçtiğimiz Ekim ayında bu haberden dolayı tehdit edildiğini ve bu tehdidi savcılığa bildirmesine rağmen henüz hiçbir işlem yapılmadığını Facebook sayfasından paylaşmıştı.

Polis müdür Gaspar, geçmişe dönük olarak Kuciak ile temas kuran herkesin şüpheli olarak inceleneceğini söyledi. Gaspar, Aktualne.sk sitesinin yolsuzluk soruşturması yapan diğer bazı muhabirler için koruma tedbirleri alacaklarını da söyledi.

İçişleri Bakanı da ortak

Lüks apartman kompleksinin karıştığı vergi yolsuzluğu, 2017 yılının son aylarında binlerce protestocunun Bratislava sokaklarına çıkarak protesto yapmasına neden olmuştu. Protestocular, kompleksin müteahhidi Ladislav Basternak ile karmaşık iş ilişkileri nedeniyle Başbakan Robert Fico’nun en yakın çalışma arkadaşı olan İçişleri Bakanı Robert Kaliňak’ın istifasını talep etmişlerdi. İktidar koalisyonunun büyük ortağı Smer Partisinin Başbakandan sonra iki numaralı ismi olan İçişleri Bakanı Kaliňak’ın, söz konusu apartman kompleksinde yüzde 17 hisse sahibi olduğu ortaya çıkmıştı. Bakan Kalinak ise, her şeyin yasalara uygun olduğunu, yasalara aykırı hiçbir durumun söz konusu olmadığını savunuyor.