Skip to content
Menu

Aşılar sayesinde yenilen 8 ölümcül hastalık

AMERİKA BÜLTENİ (2 Mart 2018)

ABD’de komplocu dünya görüşen sahip aşırı sağ, bir süredir çocuklara aşı yapılması nedeniyle otizm vakalarında patlama meydana geldiği iddiası ve bunun Amerikan neslini yok etmek için küreselci lobilerce bilinçli yürütülen bir kampanya olduğu iddiasını dillendiriyor. Başkan Donald Trump’ın da son bir yılda bu iddialara prim veren bazı Tweetler atması nedeniyle bu komplo teorisi yeniden gündemde.

Ancak uzmanlar, bunun diğer komplo teorileri gibi anlatılıp geçilen bir teori olmadığına ve yüzbinlerce hatta milyonlarca çocuğun sağlığına ciddi olumsuz sonuçları olabilecek çok tehlikeli bir eğilim olduğu uyarısı yapıyor.

Öncelikle, komplo teorisinin iddiasının aksine otizm vaka sayısında oransal bir artış söz konusu değil. Artış, ‘otizm’in tanımı ve teşhisindeki değişikliklerden kaynaklanan tamamen istatiksel bir durum.

Aşıların otizme neden olduğuyla ilgili bütün komplo teorilerinin kaynağı 1998 yılında İngiltere’de Dr. Andrew Wakefield adlı biri tarafından yayınlanan bir makaleye dayanıyor.

Andrew Wakefield’ın makalesine konu ettiği 12 kişinin bütün medikal geçmişini, sonuçları aşıya bağlamak için çarpıttığı ve bundan parasal çıkar elde ettiği ortaya çıktığı için bu makale geri çekildiği gibi, Andrew Wakefield’ın doktorluk lisansı da iptal edilmişti. Ancak bu bilimsel destekten yoksun görüş, hala kendisine yayılma zemini bulabiliyor.

Uzmanlar, doktor tavsiyesiyle bilinçli aşılamanın genel sağlık açısında özellikle de çocuk sağlığı açısından oldukça hayati olduğunu vurguluyor. Yüzlerce yıl boyunca milyonlarca çocuğun ölmesine neden olan bir çok hastalık da aşılar sayesinde yenilebildi. Yine 20’nci yüzyılın başından itibaren dünyada ortalama yaşam süresinin neredeyse iki katına ulaşmasında da en önemli rolü aşılar oynadı.

İşte aşılar sayesinde yenilebilen ölümcül hastalıklardan bazıları

Çocuk Felci: Bu ölümcül hastalığın yenilmesi modern tıbbın en büyük başarılarından biridir. Her ne kadar geri kalmış bazı ülkelerde hala zaman zaman ortaya çıksa da aşılar sayesinde ‘çocuk felci’nin hiç olmadığı bir dünya artık mümkün görünüyor.

Hib veya Haemophilus influenza: Bu bakteryal enfeksiyon öksürük, hapşırma veya sadece konuşma yoluyla bile bulaşabiliyor. Menenjite neden olarak ölümcül bir hal alabiliyor. İlk Hib aşısı 1985 yılında lisans aldı ve gelişmiş ülkelerde vaka sayısını neredeyse yok olacak kadar azalttı.

Boğmaca: Oldukça bulaşıcı bir kontrolsüz bir öküsürük nöbeti. Öksürük haftalarca sürüp sonudna ölüme neden olabiliyor. Aşılar sayesinde tamamen önlenebilir bir hastalık haline geldi.

Kızamık: Yüzde başlaıp bütün vücuda yayılan kızarıklıklarıyla ünlü hastalık. Kızamığa yakalanan bir hasta, yüksek ateş, körlük, ileri safhada beyin enfeksiyonu ve nihayetinde ölüm yaşayabilir. Bağışıklık kazandıran aşı sayesinde çocuklar ve gençler bu hastalığa yakalanmaktan kurtulabiliyor. Aşının yapılmadığı toplumlarda hala kızamık salgınları yaşanabiliyor.

Verem: Ölümcül bir akciğer hastalığı. BCG aşısı sayesinde 20’nci yüzyılda elimine edildi. Aşı olmayan kişilerin akciğerlerinde meydana gelen bakteriyal bir enfeksiyondur. Vereme yakalanmada erken belirtiler görülmez. Bağışıklık sistemi zayıflar ve ölümle sonuçlanır.

Çiçek hastalığı: İrinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çiçek hastalığın aşısı geliştirilen ilk başarılı aşıdır. 1796 yılında Edward Jenner tarafından geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütünün 1966’da bütün dünyada başlattığı aşı kampanyası ile, çiçek hastalığı bütün dünyada tamamen yok edilen tek virüs hastalığıdır.

Tetanos veya kazıklıhumma: Tetanos bakterisinin sporları genelde paslı zeminlerde bulunur. Paslı bir zemine açık yara teması ile vücuda geçtikten bir süre sonra oldukça ağrılı kas kasılmaları yaşatır. En fazla da çene kaslarında kasılmaya neden olduğu için çene kilitlenmesi hastalığı da denir. Aşı ile bu hastalığa yakalanma riski engellendiği gibi, her hangi bir bakerinin bulaşması sonrasında da aşıyla tedavisi mümkün.

Kuduz: İnsanlar dahil bütün memelilere bulaşabilen bir hastalık. Genelde salya bezleri içinde bulunduğu için ısırma yoluyla bulaşır. Sinir sistemini etkileyerek, paranoya, korku yaşatır. Aşırı tükürüklenme nedeniyle kuduzlu vakanın ağzı köpüklü olur. Ölümcül bir hastalıktır. Hala yabani hayvanlarda görülmekle birlikte aşılama sayesinde evcil hayvanlarda elimine edilmiş durumda.

NOT: Bu haber metni bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis veya tıbbi tavsiye olarak kullanılamaz.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz