Skip to content
Menu

Cumhuriyetçiler, bir başka kalelerinde daha yenilginin şokunu yaşıyor

Kendisi de Pennyslvanialı olan ABD eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Conor Lamb’ın seçim kampanyasının en büyük destekçisi oldu. Haftalarca seçim bölgesinde dolaşarak onlarca mitinge katıldı.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2018)

Partinin kalelerinden biri olan Alabama’da ara seçimde senatörlük seçimini Demokratlara kaybetmenin şokunu hala atlatamayan Cumhuriyetçi Parti Salı günü bir başka kalesinde daha kaybetmenin şokunu yaşıyor.

Pennsylvania eyaletinin 18’nci seçim bölgesini ABD Temsilciler Meclisinde temsil eden milletvekilliği için yapılan ara seçimi Demokrat aday Conor Lamb az farkla kazandı. Her zaman Cumhuriyetçi adayların kazandığı muhafazakar seçim bölgesinde Trump, 2016 başkanlık seçiminde 20 puan farkla birinci gelmişti.

Eski bir asker ve savcı olan Demokrat aday, 230 bin kişinin sandığa gittiği seçimde oyların çok yakın olması nedeniyle 36 saatten fazla süren sayım sonunda Cumhuriyetçi rakibi Rick Saccone karşısında sadece 627 oyla galip geldi. Bölge yetkilileri, sayılmayan sadece 500 oy kaldığını bunun da sonucu değiştirmeye yetmeyeceğini açıkladılar. Bölgeyi 2016 seçiminde 20 puan farkla kazanan Trump, hafta sonunda seçim bölgesinde mitinglere katılarak Saccone için kampanya yapmıştı. Trump’ın kızı Ivanka Trump da Cumhuriyetçi adaya destek için sık sık seçim bölgesini ziyaret etmişti. En realist anketler bile Cumhuriyetçi adayın 11 puan farkla kazanacağını öngörüyordu.

Cumhuriyetçiler, oyların çok yakın olması nedeniyle yeniden sayım talebinde bulunmaya hazırlanıyor ancak siyasi gözlemciler sonucun değişme olasılığını oldukça zayıf görüyor. Bununla birlikte yeniden sayımda sonuç az farkla değişse bile, kendi kalelerinde Demokratların başa baş geldiği bu sonuç, Cumhuriyetçi Parti açısından 2018 Kasım ayında yapılacak Kongre genel seçimleri öncesinde alarm zillerini çalmaya yetti.  Politik gözlemciler, ‘’Eğer Cumhuriyetçiler Pennsylvania 18’de rahat değilse, ülkenin hiçbir yerinde rahat olamaz’’ yorumu yapıyor.

Kasım ayında ‘mavi dalga’ mı geliyor? 

ABD’de son 6 Kongre genel seçimi öncesi yapılan ara seçimleri kazanan parti, Kongre genel seçiminde de Temsilciler Meclisinde çoğunluğu yakalamayı başardı. Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisindeki çoğunluğunu Kasım ayındaki genel seçimde kaybetmesi, sadece parti açısından değil, Donald Trump açısından da kara günlerin başlaması anlamına gelecek. Çünkü, Demokratların Temsilciler Meclisi çoğunluğunu kazanması, sadece Nancy Pelosi’yi fiili başkan gücüne kavuşturup, Trump’ı başkanlığının son iki yılı içinde ‘topal ördek’ konumuna düşürmekle kalmayabilir. Devam eden Rusya soruşturmasının Trump hakkında bir yargısal sürece dönüşebilmesinin tek yolu Temsilciler Meclisinin buna kapı açması. Mevcut Cumhuriyetçi çoğunluğun da buna izin vermesi beklenmiyor.

Demokratların, Salı gününe kadar Kasım ayı hedefi, Cumhuriyetçilerin elinde olan 101 seçim bölgesiydi. Ancak, bir çok stratejist Pennsylvania seçim sonucunun Demokratlara, hiç umutlu gözükmediği yerlerde de kazanabileceğini gösterdiğine dikkat çekerek, 101 sandalye hedefini yukarılara taşıyacakları yorumu yapıyor. Cumhuriyetçi Partili Oklahoma Milletvekili Tom Cole’un CNN’e, ‘’Demokratların Kasım’da çoğunluğu kazanma şansı yüzde 50’’ demesi, Cumhuriyetçilerin de artık çoğunluğu garanti görmediklerinin göstergelerinden biri… Cumhuriyetçi Partili South Carolina milletvekili Mark Sandord da, Kasım ayında bir ‘mavi dalga’ (Amerikan politikasında Demokratların rengi mavi) ile karşılaşma olasılığı doğduğunu söyledi ve Kongre görünümünde ‘sismik bir yer değiştirme yaşanabileceğinin’, partinin grup yönetiminde de konuşulmaya başlandığını kaydetti. Cumhuriyetçi Partili Ohio milletvekili Steve Stivers da, ‘’bu bir, uçuruma yuvarlanıyorsun, artık uyan zili’’ yorumu yaptı.

‘Joe Biden 2020’ spekülasyonu yükseldi

Pennsylavnia 18’nci bölgede yapılan seçimi sadece Demokrat aday Conor Lamb kazanmadı. Bu sonuç, Obama’nın Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın olası 2020 adaylığı kampanyasının yelkenlerini de şişirdi. Kendisi de Pennsylvanialı olan Biden ara seçim öncesi 18’nci bölgeyi sık sık dolaşarak Lamb ile sık sık mitinglere çıktı. Washington’dan pek hazzetmeyen bir seçim bölgesi olduğu için üst düzey Demokratların çoğu, adaylarına olumsuz etkisi olmaması için ara seçim bölgesinden uzak durmuştu. Biden, bölgede seçim kampanyasına katılan tek üst düzey Demokrat olmuştu. Siyasi yorumcular, Biden’in taşra ve çalışan kesim ile iyi diyalogunun sonuçta önemli rol oynadığına dikkat çekiyor.

Ülkenin değişik yerlerinde yapılan ara seçimlerde de Cumhuriyetçilerin moralini bozacak başka sonuçlar yaşandı. Missouri eyalet Kongresi için yapılan 4 ara seçimde de Demokratlar, normalde Cumhuriyetçi Partinin güçlü şekilde elinde olan bölgelerde 4 sandalye daha kazanarak, eyalet Kongresinde Cumhuriyetçilerin uzun yıllardır sürdürdüğü süper çoğunluğu yok etmeye sadece 6 sandalye yaklaştılar. Demokratların Cumhuriyetçilerden kazandığı bölgeler arasında Trump’ın 25 puan farkla kazandığı seçim bölgesi de var.