Skip to content
Menu

California, üç ayrı eyalete bölünmeyi referanduma götürüyor

AMERİKA BÜLTENİ (13 Haziran 2018)

California eyaletini, üç ayrı eyalete bölmeyi teklif eden öneri, Kasım ayında yapılacak seçimlerde referandum sorusu olaak oy pusulasıma girmeye yetecek imzayı topladı.

Eyaleti bölme fikrinin yıllardır savunuculuğunu yapan yatırımcı Tim Draper, yeterli imza sayısını geçen 420 bin geçerli imzayı toplamayı başardı.

Teklife göre ABD’nin en kalabalık eyaleti, California, Güney California ve Kuzey California diye üç ayrı eyalete bölünüyor. Üç yeni eyalet de her ne kadar yüzölçümleri farklı olsa da yaklaşık aynı nüfusa sahip olacak.

Eğer, teklif başarıya ulaşırsa 1863 yılında Virginia’nın bölünerek West Virginia eyaletinin oluşturulmasından beri ilk eyalet bölünmesi olacak. California eyaleti ABD’ye 1850 yılında katıldı. Eyaleti ikiye bölme teklifi 1859 yılında referandumdan geçmiş ancak ABD Kongesine takılmıştı.

Dünyanın 5’nci büyük ekonomisi

ABD’nin en kalabalık ve Alaska ile Texas’ın ardından yüzölçümü en büyük eyaleti olan California, eğer ayrı bir ülke olsaydı, 2,8 trilyon dolarlık ekonomisi ile dünyanın en büyük beşinci ekonomisi konumunda olacaktı. Başkenti Sacramento olan eyalet, ABD’nin en büyük ikinci (Los Angeles) ve beşinci (San Francisco) büyük şehirlerini de barındırıyor. Dünyada dijital teknolojinin amiral gemisi konumundaki Silikon Vadisi ile Hollywood’a da ev sahipliği yapan eyalet çok sayıda bilimsel ve teknolojik kurumu da barındırmasıyla dünya üzerine oldukça büyük bir etkiye sahip.

Referandumda ‘evet’ bölünme için yeterli olmayacak

Bununla beraber oy pusulasına referendum sorusu olarak girmeyi başarmak, eyaleti bölme yolunda aşılması gereken çok sayıda engelin ilki. California seçmeni Kasım ayında bölünmeye evet dese bile öncelikle California Kongresinin de bunu oylaması gerekiyor. Bölünme kararının bundan sonra fikrin karşıtlarınca mahkemelik yapılması da kesin. Ayrıca son olarak ABD Kongresinin de eyaletin bu kararını onaylaması gerekiyor. Bugünkü kutuplaşmış ortamda ise bu konuda geniş bir konsensus yakalanmasının zorluğuna dikkat çekiliyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz