Skip to content
Menu

Trump’a Yüksek Mahkeme’yi şekillendirme fırsatı; Kennedy emekliliğini istedi

AMERİKA BÜLTENİ (27 Haziran 2018)

ABD Anayasasının temel yorumlayacısı olan ve içtihatlarıyla rejime rengini veren ABD Yüksek Mahkemesinin 9 üyesinden biri olan Anthony Kennedy emekli olmaya karar verdi. 81 yaşındaki yargıcın emekliliği, Donald Trump’a Yüksek Mahkemeye ikinci bir üye daha atama ve Mahkemenin yapısına yeni bir şekil verme şansı verecek.

ABD Yüksek Mahkemesinin 9 yargıcı, kendi istekleri ile emekli olmadıkça ölünceye kadar görevde kalabiliyorlar.

Trump’ın geçen yıl mahkemeye atadığı Neil Gorsuch, Yüksek Mahkemenin bu hafta aldığı ve Amerikan politikaları üzerinde muazzam etkileri olan, ‘Bazı Müslüman nüfuslu ülkelerin yurttaşların ABD’ye girişine yasağa onay’, ‘kürtaj’ ve ‘sendika’ içtihatlarının oluşmasında önemli rol oynadı.

1988 yılında Ronald Reagan döneminde mahkemeye atanan Anthony Kennedy, çoğunlukla muhafazakar blokla birlikte kararlara katılsa da bazı önemli kararlarda liberal bloğa katılmasıyla önemli değişikliklere yol açıyordu. Mevcut Robert Mahkemesinin, 5-4 kararlarının çoğunda 5’nci oy olması onu en kilit üye haline getiriyordu.

Öte yandan, mahkemenin liberal kanadının önde gelen iki ismi Ruth Bader Ginsburg’un 85 ve Stephen Breyer’ın 80 yaşında olması da Demokratları endişelendiren bir başka durum. İki yargıcın Trump’ın başkanlığı sürecinde ölmesi veya sağlık açısından görev yapamaz hale gelmesi durumunda Donald Trump, ABD rejimine yön veren Yüksek Mahkemenin yapısını onlarca yıl etki doğuracak şekilde tamamen değiştirme gücü elde edebilecek.

Merkez sağ çizgide bir dünya görüşüne sahip olan Kennedy’nin yerine, Trump yönetiminin muhafazakar-popülist dünya görüşü ile uyumlu aktivist bir yargıcın atanmasının, Yüksek Mahkemenin yargısal duruşunda radikal etkileri olacağına dikkat çekiliyor. Bu nedenle de Trump’ın seçeceği ismin Senato’da onaylanması sürecinin, Kasım ayındaki Kongre seçimleri nedeniyle ABD iç politikasında tansiyonu oldukça yükseltmesi bekleniyor.

Amerikan sisteminin temelindeki 9 kişi