Skip to content
Menu

Yerel gazeteyi basan saldırgan 5 gazeteciyi öldürdü

AMERİKA BÜLTENİ (27 Haziran 2018)

ABD’nin Maryland eyaletinin başkenti Annapolis’te yayınlanan ‘Capital Gazette’ adlı yerel gazetenin binasını basan silahlı bir saldırgan ilk belirlemelere göre 5 gazeteciyi öldürdü. Geçmişte gazeteye düşmanlığı da bilinen 38 yaşındaki Jarred Ramos adlı saldrıganın öldürdüğü gazetecilerin geçmişte Baltimore Sun gazetesinde de yazarlık yapan 59 yaşındaki Rob Hiaasen,  65 yaşındaki muhabir  Wendi Winters, 61 yaşındaki sayfa editörü Gerald Fischman, spor muhabiri 56 yaşındaki John McNamara ve gazetede Kasım ayında çalışmaya başlayan reklam görevlisi 34 yaşındaki Rebecca Smith oldukları öğrenildi.

Annapolis yetkilileri, cinayetin anlık ve psikolojik bir saldırı olmadığını, uzun süredir hazırlanılan taammüden bir cinayetin söz konusu olduğunu söyledi. Gazetenin 2011 yılında Ramos’un şüphelisi olduğu bir taciz haberi haberi yaptığı anlaşıldı. Ramos’un 2012’de açtığı davada mahkeme, gazete lehine karar vermişti. Saldırı sırasında gazete binasında 170 kişinin olduğu öğrenildi. Saldırı devam ederken bir çok gazeteci, Twitter ve Facebook üzerinden yardım istedi. Muhabir Phil Davis, o sırada yaşadıklarını, ‘’bir masanın altında saklanırken, meslektaşlarınızın kurşunlandığını ve saldırganın silahını yeniden doldurmakta olduğunu duymaktan daha korkunç ne olabilir’’ diye paylaştı. Polis muhabiri olduğunu ve bu tür saldıralarla ilgili yıllarca haber yaptığını anlatan Davis, ‘’masanın altında saklanıp çaresizce bir umutla yardım bekleyinceye kadar, böylesi bir saldırıya uğramanın ne kadar travmatik olduğunu bilmiyormuşum’’ dedi.

Saldırganın daha fazla insanı öldürememesinde, olay yerine yakın polisin yaklaşık 1 dakika içinde olaya müdahale etmesi önemli rol oynadı.

ABD’nin en eski gazetelerinden biri

Saldırıya uğrayan gazete, The Capital (Başkent) adıyla 1884’ten beri yayınlanıyor. 1727 yılında yayınlanmaya başlanan atası Maryland Gazette ise ABD’nin en eski gazetelerinden biri. Gazete, ABD’nin İngiltere’den bağımsızlık savaşından, Kuzey-Güney iç savaşına kadar bir çok tarihi gelişmeyi haberleştirerek, Amerikan tarihinin önemli bir kayıtçısına dönüşmüştü. Capital Gazette medya grubunun yayınladığı The Capital gazetesi, Baltimore Sun medya grubuna ait. Gazetenin günlük 30 bin tirajı var.