Skip to content
Menu

Siyasal Hristiyanlıktan yeni film; Trump ilahi davanın lideri

AMERİKA BÜLTENİ (11 Ekim 2018)

Donald Trump’ın başkanlığının 2011 yılında tanrı tarafından bir itfaiyeciye müjdelendiği iddiasına dayanılarak hazırlanan yarı dökümanter ‘Trump Kerameti’ adlı film ABD çapında gösterime girdi. The Trump Prophecy adlı film, siyasal Evanjelik grupların en büyüklerinden birine bağlı olan Liberty Üniversitesince çekildi.

ABD’de farklı muhafazakar grupları 1980’li yıllarda ‘Ahlaklı Çoğunluk (Moral Majority)’ hareketi adlı bir çatı altında birleştirerek politik bir güce dönüştüren fundamentalist vaiz Jerry Falwell’ın kurucusu olduğu Liberty Üniversitesinin başkanlığını halen oğlu Jerry Falwell Jr yürütüyor.

Jerry Falwell Jr, ‘’Donald Trump’ın Evanjeliklerin gerçekleşmiş rüyası’’ olduğunu savunuyor. 

Florida eyaletinin Orlando kentinde yaşayan Mark Taylor adlı itfaiyeci, 2011 yılının Nisan ayında sabaha karşı televizyon seyrederken Trump’ın bir haber bülteninde konuşma videosu yayınlandığı sırada, tanrının ona ‘şu anda ABD başkanının konuşmasını dinliyorsun’ diye konuşarak müjde verdiğini iddia ediyor. Tanrı aynı gece Taylor’a, Trump’ın ‘’ABD’yi restore ederek yeniden onur ve saygınlık kazandıracağını’’ da söylemiş. ‘Keramet’ dediği iddiasına göre, ABD’nin Trump döneminde tarihinde hiç olmadığı kadar büyük ve müreffeh olacağını müjdeleyen tanrı, İsrail ve ABD arasında bağların çok güçleneceğini de Taylor’a aynı gece bildirmiş.

Taylor o gece hemen bir kağıt kalem alarak ‘Kutsal Ruh’un ona söylediklerini tek tek kaydetmiş. O gece kaydettiklerini 4 yıl sonra 2015 yılında gösterdiği dindar doktor da bunu karısı Mary Colbert ile paylaşmış. Doktorun eşi Mary Colbert, Taylor’un ‘’kerametini’’ ABD’deki bütün Hristiyan liderlere mektupla iletince Taylor muhafazakar kamuoyunda tanınan bir figüre dönüştü. Mary Colbert’in 2016 seçimi öncesinde Trump’a destek için başlattığı ‘’ABD’nin kurulduğu tanrısal değerlerine geri dönmesi için dua’’ kampanyası ABD muhafazakar çevrelerinde büyük ilgi görmüştü.

Trump Prophecy adlı yarı dökümanter film bütün bu öyküyü sinema perdesine taşıyor. Taylor, Hristiyan yayın kuruluşu CBN’de konuk olduğu programda, ‘’Tanrının, ABD’yi yok oluşun eşğine getiren anti-Hristiyan planı durdurmak için Trump’ı görevlendirdiğini’’ iddia etti ve Trump’ın başkanlığında ”dine karşı ihanetin ve düşmanların planlarının çoğunun engellendiğini” söyledi.

Taylor’ın kehanetine göre ayrıca Barack Obama, ‘vatana ihanet’ suçundan yargılanacakken, Trump, kansere ve alzaymır hastalığına çare bulunmasını sağlayacak. 

Evanjelik gruplar, Hristiyan Milliyetçiliğe kaydı

Amerikan devletinin bir Hristiyan devleti olduğuna ve Hristiyan tanrısının özel bir misyon yüklediği ülke olduğuna inanan harekete ‘Christian Nationalism (Hristiyan Milliyetçiliği)’ deniyor. Kamuoyu araştırmaları, Evanjelik tabanda Hristiyan Milliyetçiliğine kayışın son çeyrek yüzyılda oldukça yükseldiğini gösteriyor. Clemson Üniversitesinden sosyolog Andrew Whitehead, Huffington Post’a yaptığı açıklamada, ‘’Trump’ın ilahi bir davanın lideri’’ olduğu inancının Amerikan Evanjelizm evreninde kaçık bir iddia olmaktan çıktığını ve yaygın bir inanca dönüştüğünü kaydediyor. Whitehead, Trump’ın Hristiyan dindarlığın değerlerini yaşamında taşımayan bir insan olmamasının da Hristiyan milliyetçiliği için hiç önemi olmadığını, tanrının istediği politikaları uyguladığı sürece ne yaptığının önemli olmadığına inandıklarına dikkat çekiyor.

Bir çok fundamentalist Hristiyan lider, son iki yılda Trump’a dini ve ilahi anlamlar yükleyerek, Trump karşıtlığını, tanrı ve Hristiyanlık karşıtlığı olarak yaftalıyor. Güneyli Baptistlerin liderlerinden Richard Land, Trump seçildikten hemen sonra, Trump’ın, Tanrı’nın, kendisinden ve yolundan uzaklaşan Amerika’ya büyük bir felaketle cezalandırmadan önce verdiği son şans olduğunu iddia etmiş ve eklemişti: ‘’Bütün niyazım Amerikan halkı bu şansa iyi sarılarak, yeniden tanrının ve ecdadının yoluna dönecek’’.

Trump’ın dindarlıktan uzak yaşam tarzı ile sorun yaşayan bazı Evanjelikler ise onu Eski Ahit’te bahsedilen Pers Kralı Kiros’un(Cyrus) modern versiyonu olarak tanımlayarak destekliyorlar.

Trump yönetimi de kendisine İncil kaynaklı bolca referansta bulunmasıyla ABD’de bir ilki temsil ediyor. Adalet Bakanı Jeff Sessions, geçtiğimiz aylarda kaçak göçmen çocuklarının ailelerinden zorla ayırılıp kamplara kapatılması uygulamasına tepkiler yükseldiğinde, ‘’Aziz Pavlus’un İncil’de Romalılar 13’ncü bölümdeki, ‘devlet yönetimlere itaat edin çünkü tanrı onları düzeni sağlamakla görevlendirdi’ şeklindeki açık ve bilge öğüdünü hatırlatırım’’ diye konuşarak uygulamaya itirazı tanrıya itiraz gibi yansıtmıştı. 

Trump’ın önde gelen Evanjelik danışmanlarından Paula White ve Dallas vaizi Robert Jeffress da sıklıkla, Trump’ın otoritesinin ilahi bir görevlendirmenin ürünü olduğu için sınırsız olduğunu ve diğer kurum ve kişilerin bu otoriteye karşı gelemeyeceklerini konuşmalarıyla gündeme geldiler. 

Trump Kerameti ise, filmin sonuna eklenen 30 dakikalık David Barton röportajı ile bu çıtayı biraz daha yükseltiyor. ABD’nin bir ‘Hristiyan devlet’ olduğu iddiasının en güçlü sözcülerinden evanjelik tarihçi David Barton, İncil’den bazı bölümlere atıfla, yönetilen ve yöneten arasında bir itaat uyumu olduğunda ülkenin kurtuluşa ereceğini iddia ediyor.