Skip to content
Menu

Trump’tan gazeteciye fiziki saldırıya övgü ve alkış

AMERİKA BÜLTENİ (19 Ekim 2018)

ABD tarihinde ilk kez bir Başkan, bir gazeteciye fiziksel saldırıyı açıkça överek destekledi. Suudi Arabistan’ın bir gazeteciyi konsolosluk binası içinde öldürdüğü iddiasının bütün dünyada gündem olduğu bir sırada ABD Başkanı Donald Trump’ın bir gazeteciye fiziki saldırıya destek ve övgü dizmesi ABD’ye yeni bir şok yaşattı. 

ABD Başkanı Trump, Montana’da Perşembe akşamı gerçekleşen mitinginde, Cumhuriyetçi Parti Montana milletvekili Greg Gianforte’nin geçtiğimiz yıl The Guardian gazetesi politika muhabiri Ben Jacobs’a yönelik fiziksel saldırısını överek, milletvekilinden ‘’adamım benim’’ diye övgüyle bahsetti.

Milletvekili Greg Gianforte, 24 Mayıs 2017 günü kendisine ‘sağlık sigortası politikası’ konusunda soru soran Guardian gazetesi politika muhabirini odasına doğru çekerek yere yıkmıştı. Gianfonte bu saldırısı nedeniyle, mahkemece, 40 saat sosyal hizmet yapma, 20 saat de ‘öfke kontrolü’ terapisine zorunlu katılma cezasına çarptırılmıştı. Gianfonte’nin Gazetecileri Koruma Komitesi’ne 50 bin dolar para bağışı yapması karşılığında, Jacobs manevi tazminat davasından vazgeçmişti.

Mitingde, ‘’Kimse Greg’le asla güreşmesin’’ diye şaka da yapan Trump, olayın meydana geldiği gün Roma’da uluslararası bir toplantıda olduğunu paylaştı. Gianforte’yi desteklediğini açıkladığı için gazeteciye saldırıyı duyunca, ‘’Montana’yı iyi bilirim. Bu saldırı ona zarar vermez aksine seçimde oy kazandırır, dedim. Kazandırdı da…’’ diye konuştu. Trump’ın sözleri salondaki Monatana’lılardan büyük alkış aldı. Trump milletvekili hakkında övgüsünü, ‘’şahane bir adam’’ diye bitirdi. 

İngiliz Guardian gazetesinin ABD editörü John Mulholland yaptığı açıklama şöyle dedi:  

‘’ABD Başkanı, bu akşam, Guardian gazetesine çalışan bir Amerikalı gazeteciye saldırıyı alkışladı. Gazeteciye saldırıyı kutlamak, ABD Anayasasının ‘ifade ve basın özgürlüğünü garanti altına alan birinci ek maddesine saldırıdır. Ve bu saldırı bu Anayasayı korumaya yemin etmiş biri tarafından gerçekleştirildi. Saygın kişilerin bu açıklamaları kınamasını ve ABD başkanının da bu sözlerinden dolayı özür dilemesini umuyoruz’’ 

Milletvekilinin gazeteciye saldırdığı o anlar: 

https://www.youtube.com/watch?v=gvnMJLKC0Vs