Skip to content
Menu

“Çin ve Rusya, Trump’ın cep telefonlarını dinliyor”

AMERİKA BÜLTENİ (25 Ekim 2018)

ABD istihbarat servislerinin, Çin ve Rusya’nın, Amerikan politikalarını etkileyebilecek bilgiler edinmek için ABD Başkanı Donald Trump’ın kişisel telefon konuşmalarını dinlediğini tespit ettiği belirtildi. New York Times gazetesinin haberine göre, Çin ve Rusya, Trump’ın hemen her gün konuştuğu kişilerin telefonunu takip ederek Trump’ı dinlemeye başladı. 

Habere göre Trump’ın üç kişisel iPhone telefonu var. Gizli Servis, ABD başkanlarının kişisel telefon kullanmalarına izin vermediği halde Trump, telefonlarını kullanmayı bırakmayı reddetti. Trump söz konusu telefonları hala yakın arkadaşları ile konuşmalarında kullanıyor.

Trump’ın hemen her gün telefonda onlarla konuşması nedeniyle, Çin’in telefonlarını sürekli dinlediği kişilerden ikisinin işadamları Stephen Schwartzman ve Steve Wynn olduğu kaydedildi. Devlete yakın Çinli işadamlarının bu iki Ameirkalı işadamlarına sürekli Çin’in lehine stratejik bilgiler vererek Trump’a ulaşmasını sağlamayı amaçladıkları tespit edildi. Finans kurumu Blackstone Group’un CEO’su olan Stephen Schwartzman’ın sözcüsü, Schwartzman’ın, ‘her iki ülkenin devlet başkanlarının isteği ile bazı kritik konularda ikiliye aracılık yapmaktan memnun olduğunu’ söyledi. 

Kumarhane baronu Steve Wynn’ın avukatı ise açıklama yapmayı reddetti. Haberde, Trump’ın üç iPhone telefonundan ikisinin ABD teknik istihbarat kurumu NSA tarafından görece güvenli hale getirildiği ancak üçüncüsünün piyasadaki normal iPhone’lar gibi olduğu aktarılıyor. Gazeteye konuşan Trump’ın çevresinden bazı kişiler de, Başkanın yakın arkadaşlarıyla telefon konuşmaları sırasında diğer devletlerce bilinmemesi gereken şeyler konuşmadığını umduklarını çünkü Çin ve Rusya’nın bu telefonları dinleme olasılığının yüksek olduğunu bildiklerini belirtti. Gazete, Trump’ın resmi cep telefonlarını a kurallarda olduğu gibi her 30 günde bir değiştirmeyi de reddettiğini aktardı.